Conform datelor UNICEF, România este pe locul I în Europa la numărul de elevi cu vârsta între 11 și 15 ani care agresează alți colegi. Aproape jumătate dintre copiii din România, 46% , au fost la un moment dat victime ale bullying-ului.
Fenomenul de bullying în școlile românești relevă faptul că 1 din 4 copii este umilit în mod repetat în fața colegilor. Mai mult, 4 din 10 copii au fost răniți ca urmare a comportamentelor violente repetate ale altor colegi. 84% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situații în care un copil amenință un altul, 80% a uneia în care un copil este umilit de alt copil, iar 78% au asistat la situații repetate în care un copil era îmbrâncit și lovit ușor de către alți copii. De asemenea, 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unor situații de bullying în școala în care învață, 58% au asistat la situații de bullying în propria clasă, 46% în grupul de prieteni, iar 69% în mediul online. Potrivit studiului, cei mai vulnerabili sunt copiii de etnie romă, cei cu dizabilități, cu probleme de greutate, ori mai timizi de fel.
Comportamentul de bullying se face simțit mai ales atunci când există diferențe de ordin economic, rasial și cultural.
Prin urmare, ne propunem să reducem și să prevenim fenomenul de bullying printr-un atelier de teatru, bazat pe metodele cuprinse sub umbrela Teatrului Opresaţilor.
Participanți: 10 copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani (de la clasa 1 la clasa a 8a)
Atelierul va fi structurat în 3 etape:
1. crearea unui spațiu în care copiii să se simtă în siguranță pentru a-și împărtăși experiențele când au fost victime, martori sau au provocat bullying-ul.
2. identificarea unor posibile soluții de combatere a fenomenului de bullying prin metode de învățare emoțională (jocuri de rol, arhitectul, teatru forum, etc.) și construirea unui scenariu dramatic
3. realizarea unei lucrări video pentru a trage un semnal de alarmă asupra importanței adoptării unor politici publice de combatere a bullying-ului în școli și a necesității ca școala să fie un spațiu sigur pentru toți copiii și adolescenții.
Prin atelier, ne propunem să oferim copiilor, părinților și profesorilor instrumentele necesare pentru a recunoaște când un elev este victimă a bullying-ului cât pentru (auto-)apărare și intervenție în astfel de cazuri.
În egală măsură, prin functia empatică pe care o poate avea teatrul, ne propunem ca participanții să conștientizeze importanța solidarității si de a acționa pentru crearea unui mediu bazat pe acceptare si incluziune.
Înscrieri:
- atelierul este gratuit
- persoană de contact: dna Mihaela Vlașin
- mail: modernitateruralitate@gmail.com
Pentru participare este necesară completarea acordului de consimțământ al părintelui/ tutorelui legal al fiecărui minor, în conformitate cu Regulamentul General privind Protecția Datelor. Acordul de consimțământ este disponibil aici și trebuie imprimat și semnat.
–
Atelierul va avea loc cu respectarea tuturor normelor necesare de igienă și distanțare fizică. Vom pune la dispoziția participanților echipamentul de protecție sanitară necesar: măști de unică folosință, mănuși și dezinfectant.
Atelierul face parte din programul „Telciu 2020. Platformă rurală de educație prin cultură”, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.