Derulat de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău în parteneriat cu Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, acest proiect își propune să intersecteze și să ducă mai departe într-o versiune nouă, două programe de rezidențe de cercetare și creație artistică derulate în anii trecuți de cele două instituții partenere, Culese din Telciu. Rezidențe de cercetare și creație artistică și Artiști la Muzeu. Platformă de Creație și Educație prin Artă.
Proiectul își propune să organizeze opt rezidențe de documentare și scriere de câte o lună în șase localități rurale din România, trei din județul Sălaj și trei din Bistrița-Năsăud. În baza documentării în localitățile gazdă, șase autori cooptați în proiect vor redacta un text încadrabil realismului etnografic, care să intersecteze literatura cu antropologia și reportajul, iar pentru documentarea vizuală și ilustrarea materialului final vor colabora cu doi fotografi, câte unul pentru fiecare județ. Toate textele rezultate, împreună cu fotografiile aferente, vor fi grupate într-un volum care-și propune să ofere cititorilor o radiografie a ruralului contemporan, atât prin diversitatea tematicilor abordate, cât și prin diferențele și particularitățile comunităților rurale alese pentru a găzdui rezidenții. Volumul va include și o introducere amplă, realizată de Valer Simion Cosma (istoric și antropolog) și Emanuel Modoc (critic literar), iar o parte din textele cuprinse în volum urmează să fie publicate în publicații culturale partenere, precum Scena9, Revista Steaua, Echinox și DOR. Volumul rezultat va avea o dublă lansare la Zalău și Bistrița, în toamna anului viitor.
Proiectul reunește șase autori și doi fotografi în șase localități rurale, cu background și interese documentare foarte diferite, din dorința de a acoperi un spectru tematic cât mai larg și perspective cât mai diferite. Astfel, antropologul Florin Dumitrescu, cunoscut om de publicitate și autor al faimoasei lucrări „Tradiții la superofertă”, va documenta timp de o lună viața țăranilor-piețari și legătura acestora cu urbanul mic și mediu, locuind în casa unei familii de țărani-piețari din satul Liviu Rebreanu (județul Bistrița-Năsăud), devenit între timp cartier rural al orașului Năsăud.
Tot din zona antropologiei și tot din școala regretatului Vintilă Mihăilescu vine Vlad Emilian Gheorghiu, cercetător la Universitatea din Aberdeen, Scoția, care își propune să documenteze și să scrie despre memoria socială a oamenilor din Chieșd (județul Sălaj), localitate minieră până la începutul anilor 2000, încercând să înțeleagă prin ce au trecut și cum au resimțit în urma dezindustrializării zonei și transformărilor sociale, economice și culturale din postsocialism.
Jurnalista Andrada Lăutaru (Libertatea), va locui pentru o lună la o familie de pensionari din satul Dumuslău, comuna Carastelec (jud. Sălaj) unde va documenta și va scrie despre îmbătrânire, pornind de la această comunitate în care, în vara anului 2021, mai locuiau în permanență 28 de persoane, toate având peste 70 de ani.
Dramaturga și publicista Alexandra Felseghi, va cerceta și scrie despre fenomenul abandonului școlar, pornind de la cazul comunității din Lechința (județul Bistrița-Năsăud), o localitate cu o puternică tradiție viticolă și cu o bogată moștenire arhitecturală medievală, din ceea ce a fost cândva arealul săsesc bistrițean (Nösnerland).
Prozatorul Bogdan Coșa își propune să facă un experiment pornind de la cel mai recent roman al său, unanim aclamat de critici, Cât de aproape sunt ploile reci. Mai precis, pe parcursul lunii pe care o va petrece în satul Marin, comuna Crasna (județul Sălaj), își propune să dezgroape making of-ul romanului său și să-l reia, de data aceasta în vederea realizării unui studiu de caz. Îl interesează aceleași lucruri: cum suportă satul migrația, care e orizontul de așteptare al locuitorilor, ce cred, ce speră, ce-i doare, dar și cum se bucură, unde tresaltă inima lor.
Foarte tânăra Maria Amarinei, autoarea unui reportaj amplu despre alcoolismul rural, publicat în 2021 în Scena9, își propune să documenteze și să scrie despre relațiile maritale ale femeilor din rural, într-o explorare a deciziilor și motivațiilor din spatele deciziilor luate de femei măritate din mai multe generații și fete aflate în curs de căsătorire. Rezindența ei se va desfășura în comuna Telciu (județul Bistrița-Năsăud), unde va fi găzduită la sediul asociației Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.
Munca lor de cercetare și creație va fi completată de către doi fotografi, câte unul pentru fiecare județ, care vor realiza o serie de fotografii din care vor fi selectate pentru fiecare material câte minim cinci, pentru a fi publicate atât în versiunea ce va apărea independent, într-una din publicațiile culturale partenere, cât și în volumul final.
Astfel, pentru cele trei rezidențe care se vor desfășura în județul Bistrița-Năsăud, am optat pentru Hervé Bossy, fotograf și fotojurnalist francez cu o bogată experiență în fotografie documentară, foarte interesat de explorarea fotografică a ruralului românesc.
Pentru cele trei rezidențe din județul Sălaj, am optat pentru Patricia Marina Toma, fotografă din Sălaj, bună cunoscătoare a ruralului sălăjean și cu activitate bogată în documentarea ruralului autohton.
Nu în ultimul rând, având în vedere că arhivarea și conservarea patrimoniului material și imaterial este funcția principală a instituției noastre, faptul că prin acest proiect se va produce o bogată arhivă foto, cu instantanee care documentează șase localități rurale ale zilelor noastre, este iarăși un mare câștig.
Odată editate și organizate pe localități, fotografiile documentare realizate de cei doi fotografi vor fi predate Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău, care își va îmbogăți astfel fondul de fotografie.
Proiectul poate fi privit ca o nouă etapă în activitatea celor două entități culturale, a căror interes manifestat și activități constante reprezintă un angajament în a dezvolta și consolida în timp ideea de rezidențe de documentare și creație în rural, precum și viața cultural-educațională locală.
Parteneri: Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Scena9, Revista Steaua, Echinox și Decât O Revistă,
Parteneri media din Sălaj: Graiul Sălajului, Magazin Sălăjean, Reporter Pur și Simplu, Sportul Sălăjean, Transilvania TV.
Parteneri media din Bistrița-Năsăud: Observator BN, Bistrițeanul.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.