Oamenii comunei Telciu. Atelier de introducere în fotografie cu Patricia Marina Toma

Când: 30 AUG – 10 SEPT 2021

Unde: TELCIU, BISTRIȚA – NĂSĂUD

Prin acest atelier, elevii participanți își vor însuși bazele fotografiei din punct de vedere teoretic și practic, experimentând în imediata apropiere – în satul Telciu, fotografiind secvențe din viața satului. Acest exercițiu îi va provoca să privească în detaliu, empatic sau critic, și să caute particularitățile și detaliile pe care contextul, cadrul pot să le ofere. Dincolo de aspectele tehnice ale fotografiei se va pune accent pe etica și pe felul în care comunicam vizual în mediul online, pe rețelele de socializare și pe cum respectăm integritatea, intimitatea subiectului – limitele fotografiei. De exemplu, cum fotografiem vârstnicii într-o postură demnă.

Pe parcursul atelierului se vor discuta și exersa teme precum compoziție și lumină, portret, culori și contraste, instantanee și surprinderea momentelor, explorând locuri și cunoscând oameni din Telciu.

La finalul atelierului se va face o analiză pe o parte din fotografiile realizate (5 foitografii/copil) din care se va selecta câte una pentru fiecare participant, care va fi publicată în albumul final, împreună cu fotografiile realizate la Marin în cadrul atelierului de fotografie cu Raluca Țurcanașu și Vlad Răsuceanu, dar și online și într-o expoziție fizică la Liceul Tehnologic din Telciu.

Atelier facilitat de Patricia Marina Toma

Cu asistența Ralucăi Țurcanașu

A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie, specializarea Turism Cultural(UBB, Cluj). Este fotograf, videograf și operator cultural independent. Din 2015 a organizat și coordonat în satul Marin, județul Sălaj o serie de activități culturale cu sprijinul voluntarilor din comunitate, în cadrul proiectului Fiii Marinului. Începând cu 2016 a iniţiat festivalul de reconstituire etnografica „Zilele August la Marin”.

Ca fotograf și videograf, activează atât în domeniul fotografiei de eveniment, dans cât și în domeniul fotografiei documentare și etnografice câştigând trei premii la prima ediție a festivalului ETHOS FILM FEST 2019 și la concursul „Romania- Etnografie în imagini” 2020. A contribuit cu fotografii la ilustrarea unor articole din revistele Adevărul, Libertatea şi Formula As. A făcut parte din echipa proiectului „Salva-Vişeu 1948: Atunci și Acum” cordonat de Olga Ştefan și co-finanțat de AFCN, în calitate de fotograf și videograf, care a dus la realizarea cărţii-album „Salva-Vişeu 1948: Atunci şi Acum / Then and Now” şi a platformei digitale cu acelaşi nume.

În prezent, tot ca fotograf şi videograf, face parte din echipa care elaborează strategia de dezvoltare a judeţului Bistrița-Năsăud pentru următorii 10 ani, sub coordonarea prof. univ. Cornel Ban (Copenhagen Business School, Danemarca). Este fotograf și editor de imagine (voluntar) pentru Asociația Petrus Italus Trust – Alianța Pentru Patrimoniul Bistrițean.

Are două proiecte de lungă durată – „Bisericile de lemn din Sălaj” (titlu provizoriu) şi „Oamenii satelor” având programate în acest an o expoziție temporară la Biblioteca Județeană George Coşbuc, Bistrița-Năsăud și o expoziție permanentă la Biserica Evanghelică din Chirales (Bistrița-Năsăud), recent pusă în siguranță și conservată de Asociația Petrus Italus Trust – Alianţa Pentru Patrimoniul Bistrițean.


Atelierul face parte din proiectul MarinArt. Platformă rurală de educație prin artă, realizat în parteneriat cu MarinArt / Centru Educațional și Artistic și co-finanțat de AFCN și Primăria Crasna.

Norme de prevenție împotriva SARS-CoV 2.