Noutăți

MarinArt. Platformă rurală de educație prin artă.

Platforma, lansată în 2021, presupune o serie de ateliere educaționale și artistice adresate comunității rurale din Marin dar și din Telciu (BN) cât și artiștilor și creatorilor interesați să exploreze contemporanul rural și problematicile sale. Detalii. 

Filmul „Nu mai vreau bullying în școala mea”

Realizat colaborativ de către adolescenți din Telciu, în cadrul atelierului de teatru educațional cu Mădălina Brândușe și Andrei Șerban, filmul prezintă un caz ficționalizat de bullying pentru a atrage atenția asupra acestei probleme tot mai prezente în școlile românești. Filmul poate fi vizionat aici. 

Cartea antibullying este acum disponibilă

Realizată colaborativ în cadrul atelierelor pentru copii și tineri din Telciu, cartea este acum disponibilă pentru răsfoit online sau descărcat, printat și folosit în orice comunitate. Bullyingul este un fenomen care afectează comunități mici și mari din întreaga Românie și orice efort de conștientizare și educare îl poate diminua. Mai multe aici.

De vorbă cu Simina Seliștean, poetă, actriță și facilitatoare a atelierului de scriere creativă

Atelierul de scriere creativă din cadrul Telciu 2020. Platformă rurală de educație prin cultură a avut ca temă hărțuirea psihică și fizică (bullying). Simina ne-a povestit cum au abordat tema, cum a fost ea primită de adolescenții telceni într-un interviu plin de candoare și empatie.

Ultima strigare pentru Telciu! Şcoala de vară se suspendă, încă o săptămână în care mai puteţi aplica la Conferinţe.

Anul acesta, din cauza restricțiilor și măsurilor de protecție impuse în contextul pandemiei, echipa de organizare a decis suspendarea ediţiei curente a Şcolii de Vară de la Telciu. Pentru că ne dorim totuşi să creăm un spaţiu colectiv de discuţie şi schimb de idei şi experienţe, am decis să continuăm organizarea Conferinţelor de vară de la Telciu, în perioada 13-16 august. Puteți trimite rezumatele științifice până pe 7 iunie. Detalii aici. 

Atelier de jonglerie online cu Circus Fairies

În săptămâna 4 – 8 mai am vrut să vedem dacă putem reduce distanța socială prin joacă și, cu ocazia asta, să le facem o surpriză copiiilor din Telciu. Am pregătit astfel primul nostru atelier online: un atelier de jonglerie, alături de Circus Fairies, adică Ana Leoca și Andreea Roxana Bolovan, din Cluj. Iată cum a fost.

Decolonizarea revoluțiilor: mișcări sociale, spiritualități și comunalizare

Aceasta este tema celei de-a 9a ediții a Conferințelor de Vară de la Telciu. Puteți citi aici întregul apel pentru propuneri academice, iar termenul limită pentru a ne trimite rezumatul este 10 mai.

Sursele de finanțare ale proiectelor CSMLR din 2018

Ne dorim să fim cât mai transparenți cu privire la activitățile pe care le desfășurăm – ceea ce include și sursele noastre de finanțate! Prezentarea detaliază cum am reușit să acoperim bugetele celor 3 proiecte din această vară: Conferințele de vară de la Telciu/Telciu Summer Conferences, Culese din Telciu și Telciu Summer School/Școala de vară de la Telciu. O puteti viziona pe pagina noastra de facebook.

Află mai multe despre activitățile și planurile noastre citind acest interviu:

Adina Mocanu: Dragă Valer, mă tot gândeam de ceva vreme să stăm de taină despre ce se întâmplă la Telciu. Pentru că deja putem să vorbim de un “fenomen” (așa, în termeni moderni) la Telciu. Hai, spune-ne, cum a început această, să-i spunem, mișcare? Ce se întâmplă la Telciu? De ce tocmai acest loc?

Continuarea aici.

Au inceput inscrierile pentru editia a 3-a a Scolii de Vara de la Telciu

Ediția din 2018 a Școlii de Vară de la Telciu este dedicată formelor de muncă nelibere, precare sau neremunerate pe toată întinderea sistemului global capitalist. Pentru mai multe detalii, precum si informatii despre inscriere, va rugam vizitati noul site al Scolii de vara la adresa www.telciusummerschool.ro

Telciu Summer School 2017 nominalizată la Gala Premiilor AFCN.

Ajunsă la cea de-a 3 ediție, Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) a inclus pe lista proiectelor nominalizate în acest an „Școala de vară de la Telciu”, la secțiunea „Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public – se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.” Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie, 2018, de Ziua Culturii Naționale, la Institutul Francez din București.

Inițiate în 2015, pentru a marca un deceniu de activitate al AFCN, aceste premii sunt acordate organizațiilor neguvernamentale în semn de recunoaștere a contribuției activității acestora la transformarea societății românești. Această nominalizare ne încîntă, cu atît mai mult cu lista nominalizărilor cuprinde asociații și proiecte cu o lungă tradiție în domeniul cultural-educațional.  Ceea ce, după a noastră părere, arată că nu am muncit degeaba la Telciu în ultimii ani. Prin urmare, un șir lung de mulțumiri celor care, în diferite moduri, au pus osul la treabă și/sau ne-au sprijinit.

România rurală postsocialistă: între reverie și exploatare. Apel pentru contribuții

Termen limită 15 decembrie 2017 pentru trimiterea propunerilor: un abstract/rezumat de maxim 500 cuvinte, 1 mai 2018 pentru trimiterea textului complet de 4000-5000 de cuvinte. Vă rugăm să trimiteți propunerile și eventualele întrebări la adresa de e-mail: modernitateruralitate@gmail.com.

România rurală postsocialistă