MarinArt. Platformă rurală de educație prin artă.

Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale în parteneriat cu MarinArt / Centru Educațional și Artistic au lansat duminică, 11 iulie, un nou proiect dedicat tinerilor din comunități rurale sălăjene și bistrițene.

Este vorba de proiectul „MarinArt. Platformă Rurală de Educație prin Artă” care a câștigat finanțarea de la Administrația Fondului Cultural Național în sesiunea din această primăvară și care beneficiază de co-finanțare și sprijin logistic din partea Primăriei și Consiliului Local Crasna.

Platforma și programul ei a fost prezentată comunității din Marin cu ocazia inaugurării Bibliotecii sătești MarinArt. Centru Educațional și Artistic, spațiu care va găzdui cea mai mare parte a activităților cuprinse în acest proiect. Gândită ca un spațiu comunitar dedicat nu doar lecturii și împrumutului de cărți, ci și activităților artistice și educaționale, biblioteca sătească MarinArt pare la prima vedere și un gest de sfidare a trendului de desființare a infrastructurii culturale și educaționale ce domină de câțiva ani în societatea românească. Faptul că evenimentul de lansare și prezentare a proiectului a atras un număr mare de participanți, în special din afara localității, relevă interesul oamenilor față de astfel de inițiative. 

Platforma presupune o serie de ateliere educaționale și artistice adresate comunității rurale din Marin dar și din Telciu (BN) cât și artiștilor și creatorilor interesați să exploreze contemporanul rural și problematicile sale.

Misiunea mai largă a proiectului este facilitarea dialogului intercultural și intergenerațional, combaterea discriminării pe criterii de rasă, vârstă sau statut social cât și combaterea bullyingului online prin promovarea unui comportament prudent, etic și empatic pe internet.

Ce ateliere propune MarinArt în 2021 ?

 

Programul „oficial” va fi completat de seri informale de proiecții de film, muzici și discuții pentru a putea dezvolta relații autentice de apropiere între facilitatori și localnici.

În ceea ce îi privește pe artiști și facilitatori, experiența va avea și dimensiunea unei rezidențe de creație, prin modul în care vor fi imersați în mijlocul comunității pe care o vor putea privi și și-o vor putea apropia intim, având și răgazul plimbării, documentării și observației participative în proiect. 

Într-un context în care în marele urban oferta de educație non-formală pentru copii, tineri și adulți este uneori copleșitoare, dând naștere la reale blocaje de alegere pentru persoanele vizate, în rural acestea lipsesc cu desăvârșire. Aceste discrepanțe doar adâncesc diferențele sociale în cazul viitorilor adulți și accentuează dificultatea mișcărilor inter-clase. Astfel, proiectul „MarinArt. Platformă Rurală de Educație prin Artă” vine în întâmpinarea acestor nevoi; adresându-se unor comunități rurale specifice, ea își propune și să servească drept model de bune practici pentru alte inițiative similare din alte regiuni ale țării. 


Echipă:

  • Valer Simion Cosma – Manager de proiect
  • Emil Florea – Responsabil financiar și asistent tehnic
  • Lorena Hulujan – Coordonatoare logistică
  • Florica Matei – Contabilă
  • Vlad Răsuceanu – Responsabil de grafică și design
  • Patricia Marina Toma – Asistent manager și fotografă
  • Raluca Țurcanașu – Responsabilă de comunicare

Proiect implementat alături de MarinArt / Centru Educațional și Artistic.

Norme de prevenție împotriva SARS-Cov 2. 


Finanțatori: Administrația Fondului Cultural Național și Primăria Crasna.

Parteneri: Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Casa Tranzit,  Centrul Cultural Clujean, Centrul Educațional Replika, Liceul Tehnologic Telciu,  Reactor de Creație și Experiment, Salonul de Proiecte, Asociația Reciproca.

Parteneri media: Revista ARTA, Baricada.org, Graiul Sălajului, Reporter Pur și Simplu, Etnotique, Marinart.online.