Echipă

Președinte: 

Valer Simion Cosma (n. 1986) este doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, cu o teză despre rolul preoților în lumea țărănească ardeleană a secolului al XIX-lea. A fost angajat al „Fundației Research Innovation” ca cercetător avansat în cadrul proiectului „Political Clientelism: a comprehensive frame for measuring electoral irregularities”, finanțat de UEFISCDI, grant PN-III-P4-ID-PCE-2016-0947 și coordonat de prof. univ. dr. Isabela Mareș (Columbia University) . Timp de doi ani (2015-2017), a fost cercetător în cadrul proiectului “East-West”. Vernacular religion on the boundary of Eastern and Western Chritianity: continuity, changes and interactions ((Seventh Framework Programme – ”Ideas” Specific programme – European Research Council) găzduit de Institutul Etnografic al Academiei Maghiare de Științe din Budapesta, Ungaria. Este fondator al Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale (2016), a Conferințelor de vară de la Telciu (2012) și al Școlii de vară de la Telciu (2016). Recent a lansat tot la Telciu programul de rezidențe de cercetare și creație artistică „Culese din Telciu”, pe care-l coordonează alături de Claudiu Lorand Maxim. A coordonat trei volume rezultate din primele ediții ale Conferințelor de vară de la Telciu și a publicat o serie de studii în volume colective și reviste de specialitate din România și străinătate. Preocupările sale vizează modernizarea lumii rurale, istoria și sociologia elitelor rurale, religiozitatea țărănească, religia vernaculară și raporturile dintre modernitate/colonialitate și religie în Europa de Est, economia politică, naționalismul, populismul și clientelismul politic. În paralel cu activitatea academică, a contribuit la documentarea și realizarea unor filme documentare (Disco is Dead, 2017) și performance-uri artistice (ÜBUNG IN TRAUER/EXERCISE IN MOURNING by Maria Magdalena Ludewig & Guests, at Kampnagel – Internationales Zentrum für Schönere Künste, Hamburg, 2017) despre lumea rurală contemporană. În 2017, alături de Ágota Ábrán, a coordonat numărul ”Lumea Rurală Postsocialistă”, al Gazetei de Artă Politică.

Vicepreședinți:

Theodor Constantiniu (n. 1986) este doctor în muzicologie al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Cu o formare inițială de instrumentist, își dedică studiile post-universitare studiilor teoretice (muzicologie și etnomuzicologie). În prezent încearcă să mențină un echilibru fragil între cercetarea științifică (muzicologie computațională), cea umanistă (contextul social și politic al dezvoltării etnomuzicologiei românești) și sporadicele ocazii în care apare în calitate de interpret (jazz/muzică improvizată). În calitate de critic muzical, scrie pentru reviste culturale precum Tribuna, Steaua sau Cultura, iar despre scena de jazz românească scrie pe un blog dedicat acesteia (jazzdeadreptu.wordpress.com). Semnează texte de diferite facturi pe blogul Liga Oamenilor de Cultură Bonțideni încă de la apariația acestuia. De-a lungul timpului, a participat la mai multe conferințe naționale și internaționale, iar o parte din rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în diverse reviste de specialitate și volume colective.

Claudiu-Lorand Maxim (n. 1991) este regizor de teatru, producător și manager cultural, coordonator al departamentului educațional din cadrul Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale. În 2013 și 2014 a absolvit Facultatea de Teatru și Televiziune (secția Regie de Teatru) și, respectiv, Facultatea de Istorie și Filosofie (secția Filosofie), în cadrul Universității Babeș- Bolyai, Cluj-Napoca. În 2016 a absolvit Masteratul de Arte Performative și Film din cadrul aceleiași facultăți. Este membru fondator al Asociației Reciproca (fondată în 2014). Din 2015 este inițiatorul și directorul plaformei de ateliere și dezbateri Focus Atelier, desfășurat până acum în două ediții. Din același an este manager al rețelei Troc- Rețea De Teatru Educativ, organizată de Asociația Reciproca în parteneriat cu Centrul de Teatru Educațional Replika și Reactor de Creație și Experiment. A lucrat ca Producător Delegat pentru Teatru în cadrul proiectului Romedin, organizat de Fundația Desire și Fundația Tranzit; Asistent de Producție în Festivalul Internațional Temps D’Images ed. a 8-a, Cluj-Napoca și i s-a acordat o rezidență de producător în cadrul proiectului RAP-Rezidențe, Ateliere, Public 2015, proiect organizat de Centrul Național al Dansului București și Asociația ColectivA. Este producătorul spectacolelor 9 din 10 și Poker, regizate de Leta Popescu, spectacole co-produse de Asociația Reciproca și Spațiul Reactor de Creație și Experiment.

Coordonatoare proiecte:

Anastasia Oprea a absolvit programul de studii universitare de licență în Relații Internaționale și Studii Europene la Facultatea de Litere din cadrul Universității București în 2008. A frecventat cursul de Master în Gestiunea Crizelor și a Conflictelor din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, iar apoi, în 2013, a obținut diploma de MSc în Studii Africane de la ISCTE – Institut Unversitar din Lisabona. Disertația ei cu titlul ”Gen, violență sexuală și securitizare în două discursuri media (occidentale) despre RDC” a urmărit reprezentările media ale violenței sexuale în contextele conflictelor africane. Din 2015 este doctorandă în Relații Internaționale și Rezolvarea Conflictelor la Facultatea de Economie a Universității din Coimbra, cu un proiect de teză despre practici de zi cu zi ale cetățeniei europene în sate ecologice. A ajuns prima dată la Telciu în 2017, ca participantă la Școala de vară. Din 2018 s-a alăturat echipei, specializându-se pe comunicare și project management.

Consiliu Director

Manuela Boatcă este profesoară de macro-sociologie la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg, Germania. A fost visiting-profesor la IUPERJ, Rio de Janeiro în 2007/08 și profesoară de sociologia inegalităților globale la Institutul Latino-American al Universității Freie din Berlin, Germania. Studiile sale asupra sistemelor-lume, perspectivelor postcoloniale și decoloniale, genul în modernitate/colonialitate și geopolitica cunoașterii în Europa de Est și America Latină au fost publicate în ournal of World-Systems Research, Cultural Studies, South Atlantic Quarterly, Political Power and Social Theory, Berliner Journal für Soziologie, Österreichische Zeitschrift für Soziologie, Zeitschrift für Weltgeschichte and Theory, Culture and Society. Este autoarea lucrării „Global Inequalities beyond Occidentalism”, Ashgate 2015 (Routledge 2016) și co-editoare (alături de E. Gutiérrez Rodríguez și S. Costa) a volumului „Decolonizing European Sociology. Transdisciplinary Approaches”, Ashgate 2010 și a „Handbuch Entwicklungsforschung” (cu K. Fischer și G. Hauck), Springer 2015. Fondatoare a Școlii de vară de la Telciu și profesoară în cadrul acesteia.

Ovidiu Ţichindeleanu (b.1976). Filosof, traducător şi teoretician al culturii. Scrie despre teoria critică socială, gîndirea decolonială, noi materialisme, internaţionalism, Europa de Est şi istoria culturală a postcomunismului. Studii de filosofie la Cluj-Napoca, Strasbourg şi Binghamton, NY. Doctor în filosofie, Universitatea Binghamton, NY (2009). Redactor al revistei bianuale de teorie critică şi artă contemporană IDEA artă + societate şi coordonator de colecţii al Editurii IDEA, Cluj. Co-fondator şi redactor al revistei independente Philosophy & Stuff (1997-2000). Co-fondator al platformelor independente Indymedia Romania (2004), CriticAtac.ro (2010) şi LeftEast International (2012). Fost membru al grupului de lucru pentru integrarea ţărilor din Europa Centrală şi de Est în Forumul Social European (2006); organizator al Iniţiativei Europa de Est – Sudul Global (FSM Tunis 2013). Membru în consiliul director al El Taller International, un ONG internaţional dedicat conceperii şi organizării unor forme non-vindicative de justiţie socială, precum Curţile Internaţionale ale Femeilor. Din 2012 predă la Şcoala Decolonială, Roosevelt Institute, Middelburg, Olanda, iar din 2016 este membru fondator și profesor la Școala de vară de la Telciu. Traducător în română a unor cărţi de Silvia Federici, Sylvia Marcos, Walter Mignolo, Arturo Escobar, Immanuel Wallerstein, Ivan Illich, Giles Deleuze, Peter Sloterdijk. Autor al Romanian Revolution Televised (with K. Petrovszky, IDEA, 2008); co-editor of The Anticommunist Ilussion (Cartier 2008). În 2016 a publicat la editura Idea „Contracultură. Rudimente de filosofie critică”.

Cornel Ban (n. 1973, Năsăud) este autorul a zece articole peer-reviewed cu privire la strategiile politicilor economice în sud-estul Europei, Europa de Est şi America Latină, experţi şi politică economică, politica recomandărilor fiscale ale FMI şi managementul crizei fiscale europene. Cea mai recentă carte a sa (Ruling Ideas: How Neoliberalism Goes Local, Oxford University Press, 2018), care tratează problemele rezistenţei crizei şi adaptării locale ale paradigmelor economice globale în Spania şi România, a primit premiul pentru economie politică pentru anul 2017 al Asociației Britanice de Studii Internaționale. În limba română a publicat cartea Dependență și dezvoltare (Editura Tact, 2014). Dr. Ban a co-editat numere speciale cu privire la FMI, ţările BRICS şi finanţele din umbră pentru reviste proeminente precum Review of International Political Economy, Journal of Common Market and Governance. Începând cu anul 2018 este lector în economie politică al City University of London și profesor asociat la Copenhagen Business School. În trecut a lucrat ca profesor asistent la Universitatea din Boston și cercetător la Universitatea Brown din Statele Unite. De asemenea, a fost cercetător la European University Institute. Dr. Ban s-a născut şi a crescut la câţiva kilometri depărtare de Telciu.

Alina Branda este conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, unde ţine cursuri şi prelegeri din domeniul Antropologiei culturale, Etnologiei europene sau cu privire la etnicitate şi relaţii interetnice, multiculturalism, pluralism cultural etc. Între 2008 şi 2012 activitatea academică este completată cu cea manager în cadrulInstitutului de Studii Inter şi Multiculturale al Universităţii Babeş-Bolyai. Este beneficiara a numeroase burse şi stadii de cercetare în străinătate şi are o bogată activitate academică materializată în studii, participări la conferinţe şi simpozionane, proiecte de cercetare etc. Este membru al unor societăţi naţionale şi internaţionale: Societatea Internaţională de Folclor şi Etnologie; Asociaţia pentru Antropologia din sud-estul Europei; Societatea Română pentru Antropologie Culturală; Asociaţia Europeană pentru Antropologie Socială. Alături de Valer Simion Cosma și Theodor Constantiniu, este fondatoare a Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.

Norbert Petrovici  este lector universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Domeniile sale de interes sunt teoria socială, sociologia urbană/rurală, planificarea urbană, studiile de gen, antropologia socială, planificarea spațiului și dezvoltarea sustenabilă. În 2018 a publicat la editura Tact din Cluj, „Zona Urbană. Economia politică a socialismului românesc. Este membru fondator al Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale. Este un membru in mai multe retele de activism care pledează justiție spațială și dreptul la o viață decentă în oraș pentru toți locuitorii.

Membri

Ion Matei Costinescu este doctorand al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București. Domeniile sale de interes include istoria Europei de Sud-Est, problematica modernității/modernizării, istoria biopoliticii, precum și a naționalismului în perspectivă comparată. Publicațiile sale includ articole în Sfera Politicii și Sociologie Românească. În prezent lucrează la o teză ce analizează elaborarea şi implementarea instituţională al unei modernităţi alternative, semi-peripferică şi rurală de către Școala Sociologică de la București în perioada interbelică.

Bogdan Vătavu (n. 1986) este bibliotecar al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai și doctorand al aceleiași facultăți. Interesele mele academice vizează istoria socială în general, cu un accent crescut pe istoria infracţionalităţii. Am publicat câteva articole în reviste de specialitate pe teme ce privesc haiducia şi brigandajul din ţările române în epoca modernă timpurie şi pregătesc o teză de doctorat pe acelaşi subiect.

George Iordachescu (n. 1990) este cercetator doctorand începând cu 2015 la Școala de Studii Avansate IMT, din Lucca, Italia în cadrul departamentului de Analiza și Managementul Patrimoniului Cultural unde scrie o teză despre ecologia politică a naturii sălbatice în Europa de Est. Preocuparile sale acoperă atât istoria și antropologia mediului cât și studiul critic al muzeologiei incluzând ecoturismul, guvernanța asociativă a pădurilor, protecția mediului și marketizarea naturii, conservarea neoliberala și capitalismul verde, ecocriticismul și studiile culturale verzi. George este membru al Societății Europene pentru Istoria Mediului, Asociației Europene a Antropologilor Sociali, Asociației Internaționale pentru Studiul Bunurilor Comune, Organizației Europene pentru Studiul Istoriei Rurale și al grupului FLARE pentru studiul comunităților și al pădurilor.

Adina Mocanu a terminat un doctorat în Științe umaniste la Universitatea din Barcelona, în 2017. Are două mastere: unul în studii culturale, în cadrul programului “Construcción y representación de identidades culturales”, la Universitatea din Barcelona și altul de literatură română în context european, la Universitatea din Craiova. E interesată de studii de gen, teorie feministă, teorie politică, studii pe tema copilăriei și literatura comparată. Face parte din echipa de redacție a revistei Prăvălia Culturală.

Andrei-Sorin Herța, m-am născut în Romuli, la doar cîțiva kilometri de Telciu. Sunt doctorand în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca cu o teză în care aplic ecologia politică în înțelegerea conservării biodiversității și dezvoltării durabile. Am absolvit masterul de Antropologie Aplicată în cadrul aceleiași universități cu o lucrare de disertație în care discut conceptul de rezistență la locul de muncă pe baza unui studiu etnografic. Interesele mele de cercetare se concentrează în jurul a două câmpuri largi, antropologia mediului și antropologia muncii. În calitate de doctorand al Facultății de Sociologie și Asistență Socială am predat în perioada 2015-2018 seminariile de Managementul Muncii și Introducere în Antropologie. Din 2014 sunt membru al grupului Sociolink. În prezent, pe lângă cercetarea doctorală, sunt membru al unei echipe interdisciplinare de cercetare într-un proiect pe tema antreprenoriatului din mediul rural și relațiile cu administrațiile locale. Interesele mele specifice de cercetare sunt legate de lumea rurală, cunoașterea locală, ariile protejate, exploatarea forestieră, turismul natural, etnografia științei și teoria antropocenului.

Adrian Rista (n. 1981 la Arad) este avocat, cu o experiență de peste zece ani  în cîteva ONG-uri, avînd ca domenii de interes economia socială, mobilitatea, drepturile omului. A coordonat campanii pentru drepturile bicicliștilor în București, a fost asistent universitar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad iar în 2016 a venit întîia oară la Telciu, legîndu-se iremediabil și ireversibil de această localitate și de proiectele derulate de acest centru, al cărui membru a devenit recent.

Vlad Emilian Gheorghiu este născut și crescut in Iernut, judetul Mures, iar de 15 ani este locuitor al Bucurestiului. A urmat cursurile Colegiului National de Informatică “Tudor Vianu” din Bucuresti, specializarea informatică. A absolvit în 2006 cursurile Facultății de Management, specializarea Management de Proiect din cadrul ASE, București, iar in 2017 cursurile Masterului de Antropologie din cadrul SNSPA, Bucuresti.  Lucrează ca designer și programator web de aproape 15 ani si este implicat în organizarea de evenimente de peste 10.

Andreea-Alexandra Aștilean (n. 1996, Cluj-Napoca) este studentă la sociologie în cadru Facultății de Sociologie și Asistență socială, a Universității Babeș-Bolyai din anul 2015. Tema ei de cercetare urmărește procesul de urbanizare a cartierelor post-socialiste din Cluj-Napoca. Va absolvi în iunie 2018 cu o licență în sociologie, iar după absolvire, Andreea își va continua masterul în resurse umane. Domeniile sale de interes sunt studiile de gen, antropologia familiei, religia și istoria.

Pati Murg (n. 1995 în Valea Jiului) este studentă la sociologie în ultimul an la Facultatea de Sociologie și Asistență socială în Cluj-Napoca. În prezent lucrează cu mult spor la licența ei despre estetica kitsch-ului în România și este interesată de teatru politic. Membră a podcastului Contrasens ce vizeaza teme din câmpul științelor sociale și care are ca scop aducerea ideilor și cercetărilor din cadrul spațiului academic într-un spațiu public. Domeniile ei de interes sunt antropologia vizuală, discrepanțele între “arta înaltă” și “arta de prost gust” în industria culturală, feminism și politici sociale.

Alexandru Irimescu, sunt născut în 1986, Vatra Dornei, de profesie jurist, licențiat în drept al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (2009). Domeniile mele de interes sunt legate de protecția drepturilor copilului, de (re)definirea conceptului de “familie”, de accesarea ajutoarele de stat în materie silvică, de dreptul de proprietate, de identificarea potențialelor calificări juridice a monedei, în diferitele-i ipostaze, de influența progreselor tehnico-științifice asupra dreptului, de raporturile de autoritate dintre individ – subiect de drept – și stat, de descentralizarea activității instituțiilor și autorităților publice și de “e-guvernare”, de criminalitatea fiscală și economică transfrontalieră, ș.a.m.d. Actualmente, sunt student-masterand al aceleiași Facultăți de Drept în cadrul Masterului de Instituții de Drept Privat.