Primele Conferințe de vară de la Telciu au avut loc în 2012, în comuna omonimă, fiind un proiect adresat în special studenților și tinerilor cercetători din domeniul științelor sociale și umane. Inițiatorul acestui proiect este Valer Simion Cosma, un fiu al satului și doctorand în istorie în acel moment. Confruntat cu lipsa de fonduri și susținere pentru conferința pe care Valer o plănuia la Cluj, a mutat-o la Telciu, satul său natal, unde a găsit sprijin financiar și logistic din partea Consiliului local și al Primăriei Telciu.
Prima ediție a ieșit bine, așa că am decis să o repetăm și să o facem permanentă. În 2015, echipei organizatorice i s-a alăturat Manuela Boatcă și a rezultat o ediție strașnică, ceea ce ne-a îndemnat să extindem proiectul telcean. Ideea de a contesta poziția centrală a mediului urban ca loc privilegiat pentru producerea și diseminarea de cunoaștere academică a atras mai mulți profesori din România și din străinătate, interesul demonstrat de public – studenți, cercetători, activiști, precum și susținerea comunității și a instituțiilor locale ducând la multiplicarea proiectelor și diversificarea lor. Împreună cu o mână de oameni, printre care Alina Branda, Ovidiu Țichindeleanu și Matei Costinescu, am fondat Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale în 2016, în același an având loc și prima ediție a Școlii de vară de la Telciu.
În 2018, împreună cu Claudiu Lorand Maxim am lansat la Telciu și platforma de rezidențe și creație artistică Culese din Telciu. Cele două serii de rezidențe artistice și de cercetare (2018, 2019) au permis tinerilor rezidenți să ia contact cu mediul rural, dar și să implice în procesul lor de documentare și creație persoane din comunitatea telceană. Unul dintre textele dramatice produse în cadrul rezidențelor din 2019 constituie în 2020 baza unui proiect de producție artistică, intitulat “Celule de bază”, care va fi produs integral și va avea premiera la Telciu, propunându-și să includă în echipa de producție și tineri telceni.

În toți acești ani ni s-au alăturat, ca membri ai echipei organizatorice sau colaboratori, o mulțime de oameni al căror ajutor și implicare au contribuit enorm la dezvoltarea proiectelor și la transformarea comunei Telciu într-un reper pe harta academică și culturală națională și internațională. Din 2019, organizarea și conferințelor a fost preluată de Ágota Ábrán, care împreună cu Ştefan Baghiu, Adina Mocanu și mulți alții, duc mai departe evenimentul.
De-a lungul proiectelor anterioare și pe durata șederii în Telciu, am observat nevoia de activități culturale și comunitare. În plus, am remarcat lipsa de spații, produse și activități culturale sau educațional-artistice disponibile în comună – situație frecventă în mediul rural românesc. Astfel, în 2019 a avut loc prima ediție a platformei de educație prin cultură, denumită Buletin de Telciu, Telciu 2020 fiind continuarea firească.
În Consiliul științific al Centrului se regăsesc profesori de la universități consacrate din România și din lume, precum Julie Klinger (Universitatea Delaware, SUA) sau Cornel Ban (Copenhagen Business School, Danemarca).
Echipa executivă care concepe și implementează proiectele, pe de altă parte, s-a format organic de-a lungul edițiilor anterioare ale proiectelor noastre, și este constituită din studenți, doctoranzi și tineri cercetători. Motivația noastră principală este dată de nevoia pentru proiectele derulate, impactul pozitiv asupra comunității din Telciu a inițiativelor noastre anterioare, precum și relația afectivă pe care am dezvoltat-o cu comunitatea locală. Având în comun o viziune clară asupra a ceea ce înseamnă Centrul și a efectelor pe care ne dorim să le aibă proiectele pe care le desfășurăm, reușim să învățăm în fiecare an împreună cu participanții și comunitatea, astfel încât să putem dezvolta proiecte durabile și care să promoveze o înțelegere critică a lumii contemporane, precum și o mai bună navigare a ei.
Dincolo de conținutul teoretic sau artistic, proiectele Centrului sunt proiecte colective, cu o puternică orientare comunitară, punerea lor în practică și durabilitatea lor depinzând de buna conlucrare a tuturor părților implicate, oameni, comunități, instituții, asociații și firme locale. Astfel, an de an Conferințele de vară de la Telciu, și mai apoi restul proiectelor noastre, au beneficiat de susținere financiară și logistică din partea administrației locale și a altor instituții din comună. Susținerea comunității și a instituțiilor locale a fost esențială pentru a putea avea acces acces gratuit la spații, transport și sprijin punctual în diferite situații. Mulțumim pentru aceasta în mod special Primăriei și Consiliului local Telciu, precum și Liceului Tehnologic Telciu.
Majoritatea fondurilor care fac posibilă desfășurarea proiectelor noastre este obținută în cadrul concursurilor AFCN. În ultimii ani am reușit să atragem și sprijinul financiar al altor instituții din Bistrița-Năsăud și din România. Din 2018, fundația Friedrich Ebert Stiftung România ne-a susținut financiar în organizarea Școlii de vară de la Telciu. În ultimii doi ani (2019, 2018), Consiliul județean Bistrița-Năsăud, prin intermediul Centrului judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud, ne-a sprijinit financiar în toate proiectele derulate de asociația noastră.
Suntem, de asemenea, recunoscători tuturor persoanelor, organizațiilor și firmelor (Transilvania Print, Pensiunea Casa-Nova, Restaurant Hovrea “La Motel”, Pensiunea Sonia) care ne-au ajutat și ne ajută în diferite moduri. Nu în ultimul rând, ținem să le mulțumim tuturor localnicilor care ne-au ajutat și ne ajută an de an și care se implică în buna desfășurare a evenimentelor și activităților.
Fotografii realizate de Ioana Ofelia.