Prima ediție Culese din Telciu a fost organizată în perioada iulie – noiembrie 2018. Proiectul a constat într-un program de activități culturale care aducea laolaltă tineri din comuna Telciu (Bistrița-Năsăud), un scriitor – Vasile Ernu, o ilustratoare – Veronica Neacșu, un regizor de teatru – Claudiu Lorand Maxim, o dramaturgă/socioloagă – Alexandra Voivozeanu, un regizor de film – Vlad Petri, un antropolog/istoric – Valer Simion Cosma și un etnomuzicolog –Theodor Constantiniu. Din această colaborare ce sprijină primele producții artistice autohtone a rezultat o carte ilustrată pentru copii, textul unui spectacol de teatru și un scurtmetraj documentar în care tinerii și comunitatea telceană în general nu sunt doar obiectul unei priviri exterioare, ci și co-autori.
Proiectul a constat în activități de cercetare realizate în comuna Telciu între iulie – septembrie 2018, o etapă de producție, precum și un turneu de prezentare a celor trei producții în orașele Piatra-Neamț, Iași, Sibiu, Bistrița, Cluj, și București în perioada octombrie – noiembrie 2018.
Carte pentru copii: „Oameni și meserii ”
Vero Neacşu (ilustrații) & Vasile Ernu (text)
Cartea cuprinde poveștile a trei oameni care practică trei meserii pe cale de dispariţie: Baciul, Moaşa şi Poştaşul.
Poveștile despre acești trei oameni deosebiți se adresează copiilor, cărora le sunt astfel prezentate aceste meserii, odinioară indispensabile vieții în comunitate, care însă sunt tot mai rar întâlnite în zilele noastre. Cartea vorbește despre rolul acestor oameni în comunitate, despre caracterul, calităţile şi aptitudinile care sunt necesare pentru practicarea acestor meserii.
Spectacol lectură: „Primii bani”
Alexandra Voivozeanu (text) & Lorand Maxim (concept)
Textul spectacolului se bazează pe interviuri cu tineri din județul Bistrița-Năsăud și urmărește să dezvăluie relația lor incipientă cu munca.
„Cel mai tare m-o enervat atunci când s-o legat de niște fete, adică s-o legat de niște fete…. nu făceau nimic mai rău, dar le trata mai prost. Le-o pus pe aceeași tură într-o noapte și le-o zis în noaptea aia că mâine vine Sanepidu’ și tre să fie bec, tot curat, și le-o zis că să facă inclusiv deasupra lăzii frigorifice. Bă, nimeni, niciodată n-o făcut curat deasupra de lada frigorifică.
***
Au făcut o curăţenie, dimineaţa erau moarte, nu mai puteau, că erau şi aşa speriate, bă, o să vină Sanepidu’. Și dimineaţa le-o spus pa, adică le-o dat afară… „Gata, nu mai lucraţi aici”. „Păi, mai îs bani”, trebuia să le mai plătească din urmă. Și-o zis: lasă că vedem de asta cu banii.”
Într-un context mereu incert, cu opțiuni limitate și vulnerabilizați în fața angajatorilor, patru tineri din ruralul românesc își povestesc experiențele de muncă și acțiunile de solidaritate împotriva abuzurilor, reflectând asupra rolului muncii în viața lor.
Film documentar: „Telciu”
Vlad Petri (regizor), Valer Simion Cosma (cercetare istorică/antropologică) & Theodor Constantiniu (cercetare etnomuzicologică)
Trailer
Documentarul se bazează pe explorarerea aspectelor vieții rurale din perspectiva a trei coordonate: banii, munca și distracția.
Bazat pe elemente de cercetare istorică, antropologică și de etnomuzicologie, documentarul prezintă o serie de tablouri vivante din comuna Telciu – un spațiu unde urbanul și ruralul se intersectează, în care modernitatea și tradiția coabitează și modelează în grade diferite realitatea locală și viața sătenilor. Astfel, documentarul propune o alternativă la descrierile reducționiste și clișeizate ale satului românesc postcomunist.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.