Conferințele de Vară de la Telciu și Școala de Vară de la Telciu
Bine ai venit!
Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale a luat ființă în 2016, și este un centru independent de cercetare interdisciplinară, probabil primul cu sediul și care activează preponderent în mediul rural din România, adică în comuna Telciu, județul Bistrița-Năsăud. Abordarea propusă de Centru este una decolonială și critică, ce consideră necesar dialogul și schimbul orizontal între mediul urban și cel rural, mediul academic și cel artistic, pentru reducerea decalajelor și inegalităților produse de o dezvoltare neuniformă și neincluzivă, a efectelor lor asupra comunităților rurale și nu numai. Împreună cu o perspectivă feministă și ecologistă, critica decolonialistă care constituie baza teoretică a Centrului ne determină să transpunem în proiectele și practicile noastre – implicit cele organizatorice – principii precum egalitatea de gen, incluziunea din perspectivă intersecțională, sustenabilitate, ecologia socială, atenția pentru relațiile contextuale de putere, și să avem constant o raportare critică la contextul material (inclusiv inegalitățile economice) și ideatic global și local în care activăm.
Proiectele noastre au caracter științifico-academic (Conferințele de vară de la Telciu, Școala de vară de la Telciu, proiecte editoriale), cultural-educațional (Buletin de Telciu, Telciu 2020, etc.), de cercetare și producție artistică (Culese din Telciu, Fabrici și uzine, Celule de bază, etc.), și vizează să incorporeze și perspectiva comunitară. Prin abordarea teoretică aleasă, implementarea proiectelor noastre, și în general practicile Centrului, dorim să explorăm alternativele posibile la discursul și practicile neocolonialiste, patriarhale, capitaliste și neoliberale care domină contextul românesc, precum și la nivel global, și care sunt normalizate în ciuda efectelor negative pe care le au și a inegalităților pe care le produc.
Platforma, lansată în 2021, presupune o serie de ateliere educaționale și artistice adresate comunității rurale din Marin dar și din Telciu (BN) cât și artiștilor și creatorilor interesați să exploreze contemporanul rural și problematicile sale. Detalii.
Filmul „Nu mai vreau bullying în școala mea”
Realizat colaborativ de către adolescenți din Telciu, în cadrul atelierului de teatru educațional cu Mădălina Brândușe și Andrei Șerban, filmul prezintă un caz ficționalizat de bullying pentru a atrage atenția asupra acestei probleme tot mai prezente în școlile românești. Filmul poate fi vizionat aici.
Cartea antibullying este acum disponibilă
Realizată colaborativ în cadrul atelierelor pentru copii și tineri din Telciu, cartea este acum disponibilă pentru răsfoit online sau descărcat, printat și folosit în orice comunitate. Bullyingul este un fenomen care afectează comunități mici și mari din întreaga Românie și orice efort de conștientizare și educare îl poate diminua. Mai multe aici.
De vorbă cu Simina Seliștean, poetă, actriță și facilitatoare a atelierului de scriere creativă
Atelierul de scriere creativă din cadrul Telciu 2020. Platformă rurală de educație prin cultură a avut ca temă hărțuirea psihică și fizică (bullying). Simina ne-a povestit cum au abordat tema, cum a fost ea primită de adolescenții telceni într-un interviu plin de candoare și empatie.
Ultima strigare pentru Telciu! Şcoala de vară se suspendă, încă o săptămână în care mai puteţi aplica la Conferinţe.
Anul acesta, din cauza restricțiilor și măsurilor de protecție impuse în contextul pandemiei, echipa de organizare a decis suspendarea ediţiei curente a Şcolii de Vară de la Telciu. Pentru că ne dorim totuşi să creăm un spaţiu colectiv de discuţie şi schimb de idei şi experienţe, am decis să continuăm organizarea Conferinţelor de vară de la Telciu, în perioada 13-16 august. Puteți trimite rezumatele științifice până pe 7 iunie. Detalii aici.
Atelier de jonglerie online cu Circus Fairies
În săptămâna 4 – 8 mai am vrut să vedem dacă putem reduce distanța socială prin joacă și, cu ocazia asta, să le facem o surpriză copiiilor din Telciu. Am pregătit astfel primul nostru atelier online: un atelier de jonglerie, alături de Circus Fairies, adică Ana Leoca și Andreea Roxana Bolovan, din Cluj. Iată cum a fost.
Decolonizarea revoluțiilor: mișcări sociale, spiritualități și comunalizare
Aceasta este tema celei de-a 9a ediții a Conferințelor de Vară de la Telciu. Puteți citi aici întregul apel pentru propuneri academice, iar termenul limită pentru a ne trimite rezumatul este 10 mai.
Sursele de finanțare ale proiectelor CSMLR din 2018
Ne dorim să fim cât mai transparenți cu privire la activitățile pe care le desfășurăm – ceea ce include și sursele noastre de finanțate! Prezentarea detaliază cum am reușit să acoperim bugetele celor 3 proiecte din această vară: Conferințele de vară de la Telciu/Telciu Summer Conferences, Culese din Telciu și Telciu Summer School/Școala de vară de la Telciu. O puteti viziona pe pagina noastra de facebook.
Află mai multe despre activitățile și planurile noastre citind acest interviu:
Adina Mocanu: Dragă Valer, mă tot gândeam de ceva vreme să stăm de taină despre ce se întâmplă la Telciu. Pentru că deja putem să vorbim de un “fenomen” (așa, în termeni moderni) la Telciu. Hai, spune-ne, cum a început această, să-i spunem, mișcare? Ce se întâmplă la Telciu? De ce tocmai acest loc?
Au inceput inscrierile pentru editia a 3-a a Scolii de Vara de la Telciu
Ediția din 2018 a Școlii de Vară de la Telciu este dedicată formelor de muncă nelibere, precare sau neremunerate pe toată întinderea sistemului global capitalist. Pentru mai multe detalii, precum si informatii despre inscriere, va rugam vizitati noul site al Scolii de vara la adresa www.telciusummerschool.ro
Telciu Summer School 2017 nominalizată la Gala Premiilor AFCN.
Ajunsă la cea de-a 3 ediție, Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) a inclus pe lista proiectelor nominalizate în acest an „Școala de vară de la Telciu”, la secțiunea „Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public – se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.” Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie, 2018, de Ziua Culturii Naționale, la Institutul Francez din București.
Inițiate în 2015, pentru a marca un deceniu de activitate al AFCN, aceste premii sunt acordate organizațiilor neguvernamentale în semn de recunoaștere a contribuției activității acestora la transformarea societății românești. Această nominalizare ne încîntă, cu atît mai mult cu lista nominalizărilor cuprinde asociații și proiecte cu o lungă tradiție în domeniul cultural-educațional. Ceea ce, după a noastră părere, arată că nu am muncit degeaba la Telciu în ultimii ani. Prin urmare, un șir lung de mulțumiri celor care, în diferite moduri, au pus osul la treabă și/sau ne-au sprijinit.
România rurală postsocialistă: între reverie și exploatare. Apel pentru contribuții
Termen limită 15 decembrie 2017 pentru trimiterea propunerilor: un abstract/rezumat de maxim 500 cuvinte, 1 mai 2018 pentru trimiterea textului complet de 4000-5000 de cuvinte. Vă rugăm să trimiteți propunerile și eventualele întrebări la adresa de e-mail: modernitateruralitate@gmail.com.
Culese din Telciu este un program de cercetare și creație artistică lansat în 2018 care aduce laolaltă localnici, tineri artiști/e și cercetători/e. Culese din Telciu se inspiră din viața telceană contemporană în realizarea de noi producții artistice care ulterior sunt itinerate prin țară.
Prin acest program ne propunem să contribuim deopotrivă la explorarea lumii rurale contemporane și la îmbogățirea patrimoniului cultural autohton prin producții artistice realizate în și inspirate din Telciu și comunele vecine. Programul constă în găzduirea la Telciu pe perioada verii a unor artiști/e și cercetători/e în vederea documentării și realizării unor creații artistice inspirate din realitatea rurală recentă.
Primele Conferințe de vară de la Telciu au avut loc în 2012, în comuna omonimă, fiind un proiect adresat în special studenților și tinerilor cercetători din domeniul științelor sociale și umane. Inițiatorul acestui proiect este Valer Simion Cosma, un fiu al satului și doctorand în istorie în acel moment. Confruntat cu lipsa de fonduri și susținere pentru conferința pe care Valer o plănuia la Cluj, a mutat-o la Telciu, satul său natal, unde a găsit sprijin financiar și logistic din partea Consiliului local și al Primăriei Telciu.
Prima ediție a ieșit bine, așa că am decis să o repetăm și să o facem permanentă. În 2015, echipei organizatorice i s-a alăturat Manuela Boatcă și a rezultat o ediție strașnică, ceea ce ne-a îndemnat să extindem proiectul telcean. Ideea de a contesta poziția centrală a mediului urban ca loc privilegiat pentru producerea și diseminarea de cunoaștere academică a atras mai mulți profesori din România și din străinătate, interesul demonstrat de public – studenți, cercetători, activiști, precum și susținerea comunității și a instituțiilor locale ducând la multiplicarea proiectelor și diversificarea lor. Împreună cu o mână de oameni, printre care Alina Branda, Ovidiu Țichindeleanu și Matei Costinescu, am fondat Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale în 2016, în același an având loc și prima ediție a Școlii de vară de la Telciu.
În 2018, împreună cu Claudiu Lorand Maxim am lansat la Telciu și platforma de rezidențe și creație artistică Culese din Telciu. Cele două serii de rezidențe artistice și de cercetare (2018, 2019) au permis tinerilor rezidenți să ia contact cu mediul rural, dar și să implice în procesul lor de documentare și creație persoane din comunitatea telceană. Unul dintre textele dramatice produse în cadrul rezidențelor din 2019 constituie în 2020 baza unui proiect de producție artistică, intitulat “Celule de bază”, care va fi produs integral și va avea premiera la Telciu, propunându-și să includă în echipa de producție și tineri telceni.
În 2019, la lectura „Poveștii Gaborilor din Telciu”, text dramatic realizat de Mădălina Brândușe și Andrei Șerban, în cadrul rezidenței Culese din Telciu
În toți acești ani ni s-au alăturat, ca membri ai echipei organizatorice sau colaboratori, o mulțime de oameni al căror ajutor și implicare au contribuit enorm la dezvoltarea proiectelor și la transformarea comunei Telciu într-un reper pe harta academică și culturală națională și internațională. Din 2019, organizarea și conferințelor a fost preluată de Ágota Ábrán, care împreună cu Ştefan Baghiu, Adina Mocanu și mulți alții, duc mai departe evenimentul.
De-a lungul proiectelor anterioare și pe durata șederii în Telciu, am observat nevoia de activități culturale și comunitare. În plus, am remarcat lipsa de spații, produse și activități culturale sau educațional-artistice disponibile în comună – situație frecventă în mediul rural românesc. Astfel, în 2019 a avut loc prima ediție a platformei de educație prin cultură, denumită Buletin de Telciu, Telciu 2020 fiind continuarea firească.
În Consiliul științific al Centrului se regăsesc profesori de la universități consacrate din România și din lume, precum Julie Klinger (Universitatea Delaware, SUA) sau Cornel Ban (Copenhagen Business School, Danemarca).
Echipa executivă care concepe și implementează proiectele, pe de altă parte, s-a format organic de-a lungul edițiilor anterioare ale proiectelor noastre, și este constituită din studenți, doctoranzi și tineri cercetători. Motivația noastră principală este dată de nevoia pentru proiectele derulate, impactul pozitiv asupra comunității din Telciu a inițiativelor noastre anterioare, precum și relația afectivă pe care am dezvoltat-o cu comunitatea locală. Având în comun o viziune clară asupra a ceea ce înseamnă Centrul și a efectelor pe care ne dorim să le aibă proiectele pe care le desfășurăm, reușim să învățăm în fiecare an împreună cu participanții și comunitatea, astfel încât să putem dezvolta proiecte durabile și care să promoveze o înțelegere critică a lumii contemporane, precum și o mai bună navigare a ei.
Dincolo de conținutul teoretic sau artistic, proiectele Centrului sunt proiecte colective, cu o puternică orientare comunitară, punerea lor în practică și durabilitatea lor depinzând de buna conlucrare a tuturor părților implicate, oameni, comunități, instituții, asociații și firme locale. Astfel, an de an Conferințele de vară de la Telciu, și mai apoi restul proiectelor noastre, au beneficiat de susținere financiară și logistică din partea administrației locale și a altor instituții din comună. Susținerea comunității și a instituțiilor locale a fost esențială pentru a putea avea acces acces gratuit la spații, transport și sprijin punctual în diferite situații. Mulțumim pentru aceasta în mod special Primăriei și Consiliului local Telciu, precum și Liceului Tehnologic Telciu.
Majoritatea fondurilor care fac posibilă desfășurarea proiectelor noastre este obținută în cadrul concursurilor AFCN. În ultimii ani am reușit să atragem și sprijinul financiar al altor instituții din Bistrița-Năsăud și din România. Din 2018, fundația Friedrich Ebert Stiftung România ne-a susținut financiar în organizarea Școlii de vară de la Telciu. În ultimii doi ani (2019, 2018), Consiliul județean Bistrița-Năsăud, prin intermediul Centrului judeţean pentru cultură Bistriţa-Năsăud, ne-a sprijinit financiar în toate proiectele derulate de asociația noastră.
Suntem, de asemenea, recunoscători tuturor persoanelor, organizațiilor și firmelor (Transilvania Print, Pensiunea Casa-Nova, Restaurant Hovrea “La Motel”, Pensiunea Sonia) care ne-au ajutat și ne ajută în diferite moduri. Nu în ultimul rând, ținem să le mulțumim tuturor localnicilor care ne-au ajutat și ne ajută an de an și care se implică în buna desfășurare a evenimentelor și activităților.