Tot pe drum, pe drum, pe drum! – atelier de teatru educațional (cu Katia Pascariu & Mihaela Michailov)
Premiera cu intrare liberă a spectacolului de teatru „Tot pe drum, pe drum, pe drum” a avut loc duminică, 11 august 2019, de la ora 18:00, la Căminul cultural Telciu, în deschiderea Școlii de vară – Ediția a 4-a.
A-2-a reprezentație a spectacolului a avut loc la București, la Centrul de teatru educațional Replika, pe 4 septembrie de la ora 19, de asemenea cu intrare liberă.
Cum a fost pentru tinerii artiști? Am aflat la cald de la câțiva dintre ei, chiar după a 2-a reprezentație de la București!
Marius:
Mihaela:
Robi:
Alexandra:
Florin:
Gusti:
Echipa de artiste de teatru, Mihaela Michailov – dramaturg, și Katia Pascariu – performer, va continua lucrul inițiat anul trecut în cadrul Școlii de vară de la Telciu (ediția a III-a) în cadrul proiectului Buletin de Telciu sub forma unui nou atelier de teatru educational. Așa cum a fost plănuit încă de la ediția 2018 a atelierului, intervenția lor s-a dorit pe termen lung, minim pe 2 ani, cu posibilitatea finalizării unui spectacol de teatru propriu-zis în 2019. Fiind vorba de ateliere destul de complexe – teatru, jocuri, improvizație, dans, muzica, scriere creativă, story telling, interviuri, și nu numai, dar și de numărul mare de participanți și plaja de vârstă destul de larga – 6-16 ani – echipa de traineri și-a dorit ca în prima etapă să creeze un spațiu de încredere și confort în care toți participanții să se simtă bine, să se joace, să exploreze, să învețe și să creeze. S-a mers ca temă principală pe mediul școlar rural, istorie recentă și prezent – perspective multiple – prietenie, conflicte, rivalitate, agresiuni diverse, competiție, diversitate, note, părinți și profesori, trecutul și viitorul școlilor, frici și pasiuni la 11-13 ani. în baza primei etape – atelierul din 2018, Școală, școală nu muri!, în 2019 se va trece la o etapă mai profundă – tema va fi: cum își percep participanții viitorul apropiat – legatura dintre școală și muncă/profesie și bani/educație și statut social/plecat din țară versus rămas în țară – punând în discuție contextul socio-politic, mass media locală/internațională, și mai ales viețile personale ale participanților și experiențele familiilor lor.
Perioada de desfășurare: 8 iulie – 11 august, Telciu
Public țintă: copii și adolescenți între 6 – 16 ani
Atelier de percuție (cu Mircea Ardeleanu și Pablo Valarezo)
Perioada de desfășurare: 11 – 17 august, Telciu
Public țintă: copii și adolescenți între 12 – 18 ani
Înscrierile sunt deschise! Persoană de contact pentru înscrieri – Mihaela Vlașin (sau modernitateruralitate@gmail.com). Participarea este gratuită.
Mircea Ardeleanu este un percuționist solo de excepție, recunoscut internațional atât pentru talentul său muzical și inspirația sa compozițională, precum și pentru experiența sa în pedagogia muzicii. Pablo Valarezo provine din Ecuator, unde și-a perfecționat tehnica marimba, luând contact totodată și cu alte stiluri și instrumente ale muzicii folc/etnice, pe care le combină magistral cu stilurile formale de muzică, datorită impresionantei sale versatilități artistice. Acest atelier este deci de neratat, dându-le copiilor acces la vasta cunoașterea eclectică muzicală a celor doi artiști, fiind de asemenea și o oportunitate de a lua contact cu experiența semnificativă a celor doi percuționiști în ceea ce privește pedagogia muzicii.
Spectacolul de prezentare al copiilor participanți la atelier va avea loc sâmbătă, 17 august de la ora 19:00 în cadrul Zilelor comunei Telciu. Intrare liberă.
Atelier de film stop-motion (cu Bence Makkai și Selma Dragoș)
Perioadă de desfășurare: 11 – 17 august, Telciu
Public țintă: copii și adolescenți între 10 – 18 ani
Înscrierile sunt deschise! Persoană de contact pentru înscrieri – Mihaela Vlașin (sau modernitateruralitate@gmail.com). Participarea este gratuită.
Propunem copiilor din Telciu, și nu numai, un atelier de scanare/fotografiere/colare/montare pentru realizarea unor filme prin tehnica stop-motion. Filmul rezultat va fi proiectat la Școala de vară de la Telciu – Ediția a IV-a pentru a promova produselor locale, a temelor și problemelor contemporane ale lumii rurale prin intermediul unui mijloc atractiv. Activitățile specifice includ: fotografierea elementelor, organizarea unor hărți și colaje pentru structurarea stop-motion-ului, editarea video (nivel începător) și montarea imaginii, înregistrarea audio pentru sunet, și adăugarea sunetului. Atelierul de film stop-motion urmărește antrenarea tinerilor participanți în realizarea de montaje de tip stop-motion, precum și angajarea lor într-un întreg proces creativ din care va rezulta un produs final, gata pentru a fi prezentat publicului telcean.
Proiecția filmului produs de participanți va avea loc sâmbătă, 17 august, de la ora 14:30 la Căminul cultural Telciu, în cadrul Școlii de vară – Ediția a 4-a. Intrare liberă.
Atelier de jonglerie (cu Ana Leoca / Circus Fairies)
Perioada de desfășurare: 11 – 17 august, Telciu
Public țintă: copii între 6 și 12 ani
Înscrierile sunt deschise! Persoană de contact pentru înscrieri – Mihaela Vlașin (sau modernitateruralitate@gmail.com). Participarea este gratuită.
Atelierul de jonglerie vizează o componentă de educație prin joacă, necesară pentru combinarea activităților culturale cu unele de agrement și dezvoltare a abilităților motrice ale copiilor.
Prezentarea rezultatelor atelierului de către participanți va avea loc sâmbătă, 17 august, de la ora 14:30 la Căminul cultural Telciu, în cadrul Școlii de vară – Ediția a 4-a. Intrare liberă.
Laborator de pictură murală (cu Lucia Mărneanu & Cristian Boboescu)
Perioadă de desfășurare: 20 august – 9 septembrie, Telciu
Public țintă: 10 – 60 de ani
Înscrierile sunt deschise! Persoană de contact pentru înscrieri – Mihaela Vlașin (sau modernitateruralitate@gmail.com). Participarea este gratuită.
Laboratorul de pictură murală se va întinde pe durata unei luni și va cuprinde 15 întâlniri. Laboratorul presupune realizarea – prin conlucrarea dintre un artist plastic (Lucia Mărneanu), un psiholog (Cristian Boboescu) și localnicii satului Telciu – unei lucrări de pictură murale despre istoria localității Telciu văzută din perspectiva a 3 generații. Se vizează un număr de participanți de aproximativ 30 de persoane, de vârste diferite (10-20, 30-40, 50-60 ani). Astfel, pe lângă familiarizarea localnicilor cu tehnici de lucru la care au acces limitat și implicarea lor în creația artistică contemporană, laboratorul facilitează explorarea raporturilor intergeneraționale. Metodologic vorbind, plecând de la demersurile începute în anii 1980 în cadrul școlii de Analiză Tranzacțională, precum și de la exemplele mișcării muraliste Mexicane a anilor 1920-1950, facilitatorii atelierului împreună cu participanții vor încerca să ilustreze o cronologie personală, informală a transformărilor socio-politice, economice și geografice ale localității din ultima jumătate de secol până în prezent. Rezultatele posibile ale acestei încercări constau în anularea decalajului generațional pe de o parte, și în recunoașterea și asumarea memoriei colective locale pe de altă parte. Laboratorul se va întinde pe 3 module. Primul modul va cuprinde 3 întâlniri pregătitoare cu fiecare eșantion de vârstă în parte pentru a selecta participanții interesați de tematica propusă, al doilea modul (7 întâlniri) va consta în exerciții de explorare vizuală a tematicii de către grupele anterior formate, cu intercalări periodice, iar al treilea modul (5 întâlniri) va presupune realizarea efectivă a picturii murale și inaugurarea ei. Per ansamblu, demersul este relevant în măsura în care se conturează ca un apel la coeziune generațională prin mijloace artistice, în umbra unei tot mai intense fragmentări a societății rurale ca efect al migrației.
Pictura murală va fi inaugurată în prima zi a anului școlar 2019-2020, 9 septembrie, în prezența participanților la atelier, a elevilor și profesorilor din Telciu, precum și a artiștilor.