Atelier de spus și scris povești cu Selma Dragoș și Răzvan Ropotan

Când: 2-14 AUGUST 2021

Pentru cine: 8-14 ANI

Unde: MARIN, COM. CRASNA, JUD, SĂLAJ

 

Atelierul pornește de la întrebarea „Ce este un erou?”.

Plecând de la imaginea-clișeu a eroului, în colectiv, ne punem întrebări care să ne ajute să vedem structura narațiunilor eroice care le plac copiilor, fie că e vorba de super-eroi din filme, eroi de la știri sau eroi din basme și să o aplicăm unor persoane cunoscute, membri ai comunității pe care mainstream-ul nu îi consideră eroi.

Selma Dragoș propune un mix între protocolul pre-texts și metode de scriere creativă. În unele momente se va folosi scrisul de mână, în altele copiii își pot alege un mediu de exprimare preferat. În unele teme comune, se vor folosi telefoanele/alte device-uri pe care copiii le folosesc în viața de zi cu zi (am observat că, deși majoritatea copiilor au telefoane, foarte puțini știu să le folosească altfel decât pentru entertainment). Dacă o să fie posibil, în contextul pandemiei, atelierul se va încheia cu un mic eveniment public, în aer liber, la care sunt invitați părinți și localnici.

Atelier facilitat de Selma Dragoș și Răzvan Ropotan

Selma Dragoş lucrează ca artist și facilitator în proiecte de educație pentru tineri şi adulți. În prezent, lucrează alături de un cadru didactic care predă Chimie într-un proiect pilot al Centrului Cultural Clujean, care urmăreşte introducerea metodelor creative în predarea ştiinţelor la gimnaziu.

A urmat Masteratul de Scriere Dramatică de la Universitatea de Arte Târgu Mureş şi a lucrat ca artist rezident în proiectul Arta în joacă al Centrului Cultural Clujean proiecte menit să aducă în orele de curs metodele şi atitudinile artistului la lucru şi să deschidă copiilor și educatorilor perspective noi.A studiat Regia de Teatru la UNATC Bucureşti, după care s-a specializat în lucrul cu umbrele în urma unor masterclass-uri de shadow play, lucrul cu măşti şi commedia dell arte. A urmat cursuri de educație Waldorf și s-a certificat ca și consilier Brief Solutions. Concepe și realizează workshopuri atât pentru copii cât şi pentru adulți (sau copii şi părinți) în scopul de a încuraja exprimarea şi explorarea subiectelor dificile în moduri non tradiţionale. În 2018 a fost invitată ca dramaturg în echipa care a creat audioghidurile pentru copii şi adolescenţi ale Muzeului Național al Literaturii Române (vârste 6-10 ani, 10-18 ani). Selma a lucrat ca scenarist în cadrul Media Pro (De 3 ori femeie şi Un pas înainte – 2007) şi în cadrul studioului Indigo Films (Nimeni nu-i perfect, 2009-2010). Piesa ,,Fereastra care nu avea somn” a câştigat concursul MiniReactor din luna februarie şi urmează să fie pusă în scenă după ridicarea restricţiilor.

Răzvan Ropotan este formator acreditat, pedagog cu diplomă și actor absolvent al programelor de licență și masterat din cadrul Facultății de Teatru din cadrul UNATC, București. Lucrează de 10 ani în domeniul dezvoltării personale ținând ateliere și cursuri de educație formală și non-formală pentru copii, tineri, companii și instituții (din care numim Orange Company, British Council, Școala Gimnazială Liberă Waldorf și ASE), specializându-se pe storytelling, dicție, oratorie și crearea de spectacole participative de teatru-labirint.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Atelierul face parte din proiectul MarinArt. Platformă rurală de educație prin artă, realizat în parteneriat cu MarinArt / Centru Educațional și Artistic și co-finanțat de AFCN și Primăria Crasna.

Norme de prevenție împotriva SARS-CoV 2.