Atelier de introducere în film documentar cu Sofia Iulia Nelega

Când: 20 AUG – 20 SEPT

Pentru cine: 8-14 ANI

Unde: MARIN, COM. CRASNA, JUD, SĂLAJ

Programul va începe cu o serie de vizionări de filme documentare pentru a lărgi orizonturile copiilor și a le arăta posibilitățile ce le oferă filmul documentar. După această perioadă mai didactică, urmează explorarea lumii ce îi înconjoară, cu ieșiri ”pe teren” cu o cameră de filmat sau un telefon (personal sau disponibil în cadrul atelierului). Scopul atelierului este de a aplica spiritul curios și creativ al copiilor participanți folosind imagini și sunete.

În ordinea specifică procesului de creație, vom avea următoarele activități:

  • vom viziona exemple de filme documentare (investigative, jurnal)
  • vom învăța niște noțiuni tehnice simple despre camera de filmat, sunet
  • vom pune in practică curiozitatea și vom pune întrebări despre lumea ce ne înconjoară
  • vom invăța despre mai multe feluri de a privi lumea cu ajutorul camerei de filmat
  • vom lucra la exerciții individuale, fiecare va face un mic documentar despre ceva ce îl/o interesează
  • vom explora noțiuni de bază ale montajului pentru a finaliza exercițiile

La finalul atelierului, creațiile vor fi urmărite în cadrul unei mici vizionări de grup.

Atelier facilitat de Sofia Iulia Nelega

 

Sofia Nelega a urmat Facultatea de Teatru și Film la UBB Cluj, cu un masterat nefinalizat concentrat pe filmul documentar, la aceeași facultate. În ultimul semestru, accesează o mobilitate Erasmus la Budapesta, la SZFE. Din 2017, colaborează cu Teatrul de Păpuși și Marionete Puck, filmând și editând spectacole de teatru de păpuși.

În 2018, a participat ca regizor la atelierul de film documentar Aristoteles, unde a creat împreună cu echipa de acolo un documentar scurt în orașul Lupeni. News of Love, documentarul elaborat, este un studiu al intimității unui salon de manichiură și expune mai multe povești de dragoste ale clientelor manichiuristei. În 2019, News of Love primește mențiune la festivalul Filmul de Piatra. La sfârșitul anului 2018, începe să lucreze ca și proiecționist la Cinema Florin Piersic din Cluj Napoca.

În 2020, a colaborat împreuna cu Festivalul de Film European, care i-a facilitat creația unui film experimental, Jurnal de Cabină. Pe fundalul pandemiei și a carantinei generalizate, filmul urmărește un proiecționist care explorează spațiul cosmic și cel al cabinei, cele două confundându-se mereu. În același an, organizează o expoziție în aer liber împreună cu colectiva HYDRA. Un număr de 5 artiste au expus lucrări independente, într-o încercare de a se opune standardelor industriei și de a accesa spațiul public. Expoziția a purtat numele de Re:collect_.


Atelierul face parte din proiectul MarinArt. Platformă rurală de educație prin artă, realizat în parteneriat cu MarinArt / Centru Educațional și Artistic și co-finanțat de AFCN și Primăria Crasna.

Norme de prevenție împotriva SARS-CoV 2.