Atelier de cusături specifice zonei Meseș și interferențe cu Alexandra Negrilă

Când: AUGUST – SEPTEMBRIE

Pentru cine: 16+ ANI

Unde: MARIN, COM. CRASNA, JUD. SĂLAJ

Adresat unui număr de cinci femei care se ocupă sau sunt pasionate de  arta textilă tradițională, atelierul vizează corectitudinea tehnicilor de lucru, alegerea materialelor și conservarea principalelor metode de ornamentare a pieselor de port popular. Acesta va cuprinde șase întâlniri de lucru în care se vor descrie importanța alegerii materialelor, păstrarea tipologiei de costum specifică zonei etnografice și lucrul efectiv pe eșantioane de pânză, piele sau alte textile, în funcție de piesa vestimentară abordată. Pe acestea se vor coase ornamente regăsite pe spăcele, zadii, cojoace, etc, analizate și discutate în timpul întâlnirilor.

Deoarece realizarea cusăturilor necesită timp și răbdare, atelierul se împarte pe durata a două luni, perioadă în care participantele urmând să lucreze și în intervalele dintre întâlniri.

La final, detaliile de pânză sau piele ornate vor face obiectul unei micro-expoziții permanente în Marin.

Atelier facilitat de Alexandra Negrilă

Fotografie: Ileana Rădulescu

Alexandra este fondatoarea Proiectului Cultural Etnotique. Începând cu 2015 în colaborare cu diverse instituții muzeale, etnologi și colecționari privați, a derulat numeroase proiecte de cercetare, promovare și valorificare a patrimoniului material şi imaterial pe plan naţional, din care amintim:

 

2021: Coautor „Catalogul Selectiv al Colecției de Etnografie al Muzeului Județean Teleorman”

2020: Fondează platforma www.etnotique.ro o hartă etnografică interactivă care vine în ajutorul demersurilor de digitalizare a colecţiilor de port popular muzeale şi private.

2018 Volumul „Tezaur Etnografic” în colaborare cu Consiliul Județean Timiş și Colecțiile Etnografice Marius Matei şi Emilian Madoşa.

2019-2016: Demersuri de cercetare, valorificare şi promovare în colaborare cu etnologi şi muzeografi ale Colecţiilor de Etnografie din:

– muzee: Muzeul Pomiculturii și Viticulturii Golesti, Muzeul Municipal Beiuş, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, Muzeul Poarta de su’ Feleac.

-colecții private : Sebastian Paic-Cluj, Filomena Burcuşel-Almaş, Horațiu Silviu Ilea-Câmpulung Moldovenesc, Ionel Tudoran-Brad, Monica Albu-Rotaru-Lupşa/Alba, Marius Matei-Timişoara, Emilian Madosa-Timişoara.

-cercetare teren: Muntenia: Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Argeş, Muscel, Ialomița; Bihor: Roşia, Vaşcău, Sălaj: Meseş, Sub-Meseş, Agrij, Valea Barcăului Valea Arieșului: Ocoliş, Lupşa;

Tara Zarandului, Transilvania de Sud: Perşani, Țara Oltului, Târnave, Făgăraş, Avrig.


Atelierul face parte din proiectul MarinArt. Platformă rurală de educație prin artă, realizat în parteneriat cu MarinArt / Centru Educațional și Artistic și co-finanțat de AFCN și Primăria Crasna.

Norme de prevenție împotriva SARS-CoV 2.