Atelier de fotografie experimentală cu Raluca Țurcanașu

Când: 16-30 AUGUST 2021

Pentru cine: 8-16 ani

Unde: MARIN, COM. CRASNA, JUD.SĂLAJ

Ca să experimentăm, întâi trebuie să știm ce reguli avem de încălcat !

Atelierul de fotografie va începe cu o scurtă introducere despre fotografie, scurt istoric atât vizual cât și al tehnicilor de producție a imaginilor.

Fiecare curs din atelier va fi structurat în două părți : scurte povești despre câteva mari tematici în fotografie și mici experimente cu camerele foto pe loc. Apoi, participanții vor primi ca teme…ce fac și de obicei : poze și video-uri, ca să-și întărească ochiul fotografic.

Cursuri :

 

  1. Introducere în istoria fotografiei și a artei
  2. Fotografia de stradă, fotojurnalism – incursiune vizuală și principii etice în muncă
  3. Fotografie abstractă, observarea de patternuri, close-ups, experimente

Procesul de lucru va fi unul colaborativ : vom folosi 3 camere foto pe film, iar acestea vor fi transmise de la un participant la altul (tip „leapșa”). Fiecare participant va realiza 3-4 fotografii pentru fiecare dintre cele 3 teme. La final, vom experimenta cu un kit de developare foto, ca să obținem o înțelegere practică, materială a proceselor fotografice premergătoare fotografiei digitale.

În câteva seri, facilitatorii vor propune câte un film despre fotografie urmat de o discuție informală. Filmul poate fi savurat cu floricele și ronțănele.

Atelier facilitat de Raluca Țurcanașu

Cu asistența lui Vlad Răsuceanu

Raluca Țurcanașu este născută în 1990 la București și este licențiată în Marketing (Academia de  Studii Economice) și Jurnalism – Publicitate (Universitatea București). A studiat la Facultatea de  Economie de la Universitatea din Porto, prin intermediul unei burse Erasmus.

După finalizarea  studiilor de licență a lucrat în publicitate, timp de 5 ani. Apoi, și-a dorit o schimbare în carieră și a urmat un masterat la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii, de unde a obținut și o mobilitate Erasmus în Paris. Lucrarea de dizertație a Ralucăi a observat teoretic și practic reflexiile din spațiul urban și modul în care omniprezența materialelor transparent-reflexive determină raportul omului cu orașul.

În prezent, Raluca realizează conținut și coordonează proiecte digitale pentru Școala IAA de Marketing și Comunicare, scrie pentru Revista ARTA, colaborează cu Leilei Gallery din București și își dezvoltă o practică artistică hibridă, la congruența dintre scriere creativă, teorie și suport foto-video.

În trecut, Raluca a mai colaborat cu Arhiva Națională de Filme (comunicare), cu Festivalul Internațional de  Teatru de la Sibiu, 2018 (redactare de cronici, articole critice și interviuri pentru revista Aplauze), cu  Muzeul de Etnografie Franz Binder Sibiu (setare expoziție, fotografie, colaj) dar și cu branduri mari din portofoliul Procter & Gamble, Bursa Binelui, D&AD Awards London, Timișoara Capitală Culturală Europeană și altele.

În 2020, Raluca a obținut o rezidență artistică la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în care a observat orașul Zalău pe axa sa galbenă. Rezidența s-a concretizat cu prima expoziție personală a Ralucăi, deschisă pe 7 iulie în spațiul exterior al muzeului. Raluca este de asemenea parte din a treia generație a programului WHW Akademija.

O puteți aici: www.ra-luca.me.


Atelierul face parte din proiectul MarinArt. Platformă rurală de educație prin artă, realizat în parteneriat cu MarinArt / Centru Educațional și Artistic și co-finanțat de AFCN și Primăria Crasna.

Norme de prevenție împotriva SARS-CoV 2.