Dosar de presă 2018

 

Despre proiectul “Culese din Telciu”, pentru presă

“Culese din Telciu” un proiect de rezidențe artistice și de cercetare organizat de către Centrul pentru Studierea Modernității și a Ruralității în perioada iulie – noiembrie 2018. Proiectul constă într-un program de activități culturale care aduce laolaltă tineri din comuna Telciu (Bistrița-Năsăud), un scriitor – Vasile Ernu, o ilustratoare – Veronica Neacșu, un regizor de teatru – Claudiu Lorand Maxim, o dramaturgă/socioloagă – Alexandra Voivozeanu, un regizor de film – Vlad Petri, un antropolog/istoric – Valer Simion Cosma și un etnomuzicolog – Theodor Constantiniu. Din această colaborare ce sprijină primele producții artistice autohtone rezultă o carte ilustrată pentru copii, textul unui spectacol de teatru și un scurtmetraj documentar în care tinerii, și comunitatea telceană în general, nu sunt doar obiectul unei priviri exterioare, ci și co-autori.

Proiectul a constat în activități de cercetare realizate în comuna Telciu între iulie – septembrie 2018, o etapă de producție, precum și un turneu de prezentare a celor trei producții în orașele Piatra-Neamț, Iași, Sibiu, Bistrița,  Cluj,  și București în perioada octombrie – noiembrie 2018.

***

Proiectul continuă și în 2019, începând o nouă serie de rezidențe în iunie, urmând ca un nou turneu de prezentare să aibă loc în toamna acestui an. Pentru mai multe informații, vezi secțiunile despre artiștii și rezidențele din 2019.

Produse “Culese din Telciu”

  • Carte pentru copii: „Oameni și meserii pe cale de dispariție” – Vero Neacşu (ilustrații) & Vasile Ernu (text)

Cartea cuprinde poveștile a trei oameni care practică trei meserii pe cale de dispariţie: Baciul, Moaşa şi Poştaşul.

Poveștile despre acești trei oameni deosebiți se adresează copiiilor, cărora le sunt astfel prezentate aceste meserii, odinioară indispensabile vieții în comunitate, care însă sunt tot mai rar întâlnite în zilele noastre. Cartea vorbește despre rolul acestor oameni în comunitate, despre caracterul, calităţile şi aptitudinile care sunt necesare pentru practicarea acestor meserii.

  • Spectacol lectură: „Primii bani” – Alexandra Voivozeanu (text) & Lorand Maxim (concept)

Textul spectacolului se bazează pe interviuri cu tineri din județul Bistrița-Năsăud și urmărește să dezvăluie relația lor incipientă cu munca.

Într-un context mereu incert, cu opțiuni limitate și vulnerabilizați în fața angajatorilor, patru tineri din ruralul românesc își povestesc experiențele de muncă și acțiunile de solidaritate împotriva abuzurilor, reflectând asupra rolului muncii în viața lor.

  • Film documentar: „Telciu” – Vlad Petri (regizor), Valer Simion Cosma (cercetare istorică/antropologică) & Theodor Constantiniu (cercetare etnomuzicologică)

Scurtmetrajul documentar explorează aspecte ale vieții rurale din Telciu din perspectiva a trei coordonate: banii, munca și distracția.

Bazat pe elemente de cercetare istorică, antropologică și de etnomuzicologie, documentarul prezintă o serie de tablouri vivante din comuna Telciu – un spațiu unde urbanul și ruralul se intersectează, în care modernitatea și tradiția coabitează și modelează în grade diferite realitatea locală și viața sătenilor. Astfel, documentarul propune o alternativă la descrierile reducționiste și clișezate ale satului românesc postcomunist.

Trailer

Pagină de Facebook CULESE DIN TELCIU

 

Apariții media:

VIDEO: Despre muncă și milă. Povești extraordinare culese din Telciu, articol de Ioana Bradea

 Ritual, muncă, distracții: „Preacucernice părinte… Merge sau nu merge preotul la sinucigași…?!”, articol de Ioana Bradea

„Cred că o bună parte din localitățile rurale vor dispărea odată cu ultimii bătrîni“ Interviu cu Valer Simion COSMA, articol de Iulia Popovici

Alte articole:

Turneu de prezentare octombrie – noiembrie 2018:

  • Piatra Neamț – 30 septembrie 2018, Teatrul Tineretului, în cadrul Festivalului de Teatru Piatra Neamț
  • Iași –  2 octombrie 2018, Teatru Fix
  • Sibiu – 4 octombrie 2018, Teatrul Gong
  • Bistrița – 5 octombrie 2018, Biblioteca Județeană George Coșbuc
  • Cluj-Napoca – 6 octombrie 2018, Casa Tranzit
  • București – 10 noiembrie 2018, Centrul de Teatru Educațional Replika