Culese din Telciu

“Culese din Telciu” este un program de activități culturale care aduce laolaltă tineri din localitate, un scriitor, o ilustratoare, un regizor de teatru, o dramaturgă/socioloagă, un regizor de film, un antropolog/istoric și un etnomuzicolog. Din această colaborare ce sprijină primele producții artistice autohtone rezultă o carte ilustrată pentru copii, un text de teatru și un scurtmetraj documentar în care tinerii, și comunitatea telceană în general, nu sunt doar obiectul unei priviri exterioare, ci și co-autori.
Programul, derulat de către Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale în perioada iulie – septembrie 2018, cuprinde de asemenea un turneu de prezentare a celor trei producții în orașele Cluj, Bistrița, Iași, Piatra-Neamț, Sibiu și București.

Prezentare carte (volum în lucru): „Oameni și Meserii ” – Vero Neacşu (ilustrații) & Vasile Ernu (text)

Cartea va cuprinde poveștile a trei oameni care practică trei meserii pe cale de dispariţie: Baciul, Moaşa şi Poştaşul (volumul se află încă în lucru).
Poveștile despre acești trei oameni deosebiți se adresează copiiilor, cărora le sunt astfel prezentate aceste meserii, odinioară indispensabile vieții în comunitate, care însă sunt tot mai rar întâlnite în zilele noastre. Cartea vorbește despre rolul acestor oameni în comunitate, despre caracterul, calităţile şi aptitudinile care sunt necesare pentru practicarea acestor meserii.

Spectacol lectură: „Primii bani” – Alexandra Voivozeanu (text) & Lorand Maxim (concept)

Textul spectacolului se bazează pe interviuri cu tineri din județul Bistrița-Năsăud și urmărește să dezvăluie relația lor incipientă cu munca.

Într-un context mereu incert, cu opțiuni limitate și vulnerabilizați în fața angajatorilor, patru tineri din ruralul românesc își povestesc experiențele de muncă și acțiunile de solidaritate împotriva abuzurilor, reflectând asupra rolului muncii în viața lor.

Film documentar (în lucru): „Telciu – muncă și distracții” – Vlad Petri (regizor), Valer Simion Cosma (cercetare istorică/antropologică) & Theodor Constantiniu (cercetare etnomuzicologică)

Scurtmetrajul documentar se bazează pe explorează aspectelor vieții rurale din perspectiva a trei coordonate: banii, munca și distracția.

Bazat pe elemente de cercetare istorică, antropologică și de etnomuzicologie, documentarul prezintă o serie de tablouri vivante din comuna Telciu – un spațiu unde urbanul și ruralul se intersectează, în care modernitatea și tradiția coabitează și modelează în grade diferite realitatea locală și viața sătenilor. Astfel, documentarul propune o alternativă la descrierile reducționiste și clișezate ale satului românesc postcomunist.