Bine ai venit!

Bine ai venit la Centrul pentru Studierea modernității si a Lumii Rurale. Aici poți afla despre noi și despre proiectele noastre: Conferințele de vară de la Telciu și Școala de vară de la Telciu.

Dacă vrei mai multe informații, te rugăm să ne contactezi, ne bucurăm de prieteni noi.

Noutăți

Sursele de finanțare ale proiectelor CSMLR din 2018

Ne dorim să fim cât mai transparenți cu privire la activitățile pe care le desfășurăm – ceea ce include și sursele noastre de finanțate! Prezentarea detaliază cum am reușit să acoperim bugetele celor 3 proiecte din această vară: Conferințele de vară de la Telciu/Telciu Summer Conferences, Culese din Telciu și Telciu Summer School/Școala de vară de la Telciu. O puteti viziona pe pagina noastra de facebook.

Află mai multe despre activitățile și planurile noastre citind acest interviu:

Adina Mocanu: Dragă Valer, mă tot gândeam de ceva vreme să stăm de taină despre ce se întâmplă la Telciu. Pentru că deja putem să vorbim de un “fenomen” (așa, în termeni moderni) la Telciu. Hai, spune-ne, cum a început această, să-i spunem, mișcare? Ce se întâmplă la Telciu? De ce tocmai acest loc?

Continuarea aici.

Au inceput inscrierile pentru editia a 3-a a Scolii de Vara de la Telciu

Ediția din 2018 a Școlii de Vară de la Telciu este dedicată formelor de muncă nelibere, precare sau neremunerate pe toată întinderea sistemului global capitalist. Pentru mai multe detalii, precum si informatii despre inscriere, va rugam vizitati noul site al Scolii de vara la adresa www.telciusummerschool.ro

Telciu Summer School 2017 nominalizată la Gala Premiilor AFCN.

Ajunsă la cea de-a 3 ediție, Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) a inclus pe lista proiectelor nominalizate în acest an „Școala de vară de la Telciu”, la secțiunea „Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public – se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.” Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie, 2018, de Ziua Culturii Naționale, la Institutul Francez din București.

Inițiate în 2015, pentru a marca un deceniu de activitate al AFCN, aceste premii sunt acordate organizațiilor neguvernamentale în semn de recunoaștere a contribuției activității acestora la transformarea societății românești. Această nominalizare ne încîntă, cu atît mai mult cu lista nominalizărilor cuprinde asociații și proiecte cu o lungă tradiție în domeniul cultural-educațional.  Ceea ce, după a noastră părere, arată că nu am muncit degeaba la Telciu în ultimii ani. Prin urmare, un șir lung de mulțumiri celor care, în diferite moduri, au pus osul la treabă și/sau ne-au sprijinit.

România rurală postsocialistă: între reverie și exploatare. Apel pentru contribuții

Termen limită 15 decembrie 2017 pentru trimiterea propunerilor: un abstract/rezumat de maxim 500 cuvinte, 1 mai 2018 pentru trimiterea textului complet de 4000-5000 de cuvinte. Vă rugăm să trimiteți propunerile și eventualele întrebări la adresa de e-mail: modernitateruralitate@gmail.com.

România rurală postsocialistă

Culese din Telciu

Culese din Telciu este un program de activități culturale care aduce laolaltă localnici, tineri artiști și cercetători. Culese din Telciu se inspiră din viața telceană contemporană în realizarea de noi producții artistice. Cu roadele venim în toamnă la Piatra Neamț, Iași, Sibiu, București, Zalău și Cluj.
Înițiat în 2018, proiectul continuă în 2019 cu o nouă serie de rezidenți ce vor crea noi produse artistice inspirate din, și documentate în Telciu, care apoi vor fi prezentate în cadrul turneului prin marile orașe din țară. Anul acesta recolta va cuprinde:
  • un volum la granița dintre observație antropologică reportaj literar, obținut prin conlucrarea dintre doi scriitori (de asemenea jurnaliști/cercetători), alături de tineri din localitate, volum care se va concentra asupra modurile de socializare
  • un spectacol-lectură de teatru pentru tineri, pornind de la documentarea realităților copiilor de etnie romă ai căror părinţi pleacă la muncă în străinătate,  spectacol ce se bazează pe colaborarea dintre un regizor rom, o actriță și tineri din comunele Telciu și Romuli
  • o carte de tip bandă desenată, realizată de un grafician împreună cu o învățătoare, cu aportul esențial al elevilor Școlii Generale din Romuli și ai Liceului Tehnologic din Telciu, carte care explorează din mai multe perspective viața de zi cu zi în regiune
  • un spectacol-lectură de teatru pe tema istoriilor personale ale familiilor din Telciu, din perspectivele diferitelor modele și a fluidității lor, așa cum vor fi ele documentate de către o dramaturgă și un regizor
Culese din Telciu este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Despre Centru

Înființat în 2016, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale este un centru de cercetare interdisciplinară independent, cu rezidență rurală, care reunește cercetători din România și străinătate, preocupați de o largă paletă de subiecte și probleme subsecvente modernității și ruralității. Pe lîngă activitățile specifice muncilor de cercetare și diseminării rezultatelor, prin departamentul cultural-educațional, centrul inițiază și desfășoară o serie de activități educaționale pentru copiii și tinerii din mediul rural.