Bine ai venit!

Bine ai venit la Centrul pentru Studierea modernității si a Lumii Rurale. Aici poți afla despre noi și despre proiectele noastre: Conferințele de vară de la Telciu și Școala de vară de la Telciu.

Dacă vrei mai multe informații, te rugăm să ne contactezi, ne bucurăm de prieteni noi.

Noutăți

Sursele de finanțare ale proiectelor CSMLR din 2018

Ne dorim să fim cât mai transparenți cu privire la activitățile pe care le desfășurăm – ceea ce include și sursele noastre de finanțate! Prezentarea detaliază cum am reușit să acoperim bugetele celor 3 proiecte din această vară: Conferințele de vară de la Telciu/Telciu Summer Conferences, Culese din Telciu și Telciu Summer School/Școala de vară de la Telciu. O puteti viziona pe pagina noastra de facebook.

Află mai multe despre activitățile și planurile noastre citind acest interviu:

Adina Mocanu: Dragă Valer, mă tot gândeam de ceva vreme să stăm de taină despre ce se întâmplă la Telciu. Pentru că deja putem să vorbim de un “fenomen” (așa, în termeni moderni) la Telciu. Hai, spune-ne, cum a început această, să-i spunem, mișcare? Ce se întâmplă la Telciu? De ce tocmai acest loc?

Continuarea aici.

Au inceput inscrierile pentru editia a 3-a a Scolii de Vara de la Telciu

Ediția din 2018 a Școlii de Vară de la Telciu este dedicată formelor de muncă nelibere, precare sau neremunerate pe toată întinderea sistemului global capitalist. Pentru mai multe detalii, precum si informatii despre inscriere, va rugam vizitati noul site al Scolii de vara la adresa www.telciusummerschool.ro

Telciu Summer School 2017 nominalizată la Gala Premiilor AFCN.

Ajunsă la cea de-a 3 ediție, Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) a inclus pe lista proiectelor nominalizate în acest an „Școala de vară de la Telciu”, la secțiunea „Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public – se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.” Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie, 2018, de Ziua Culturii Naționale, la Institutul Francez din București.

Inițiate în 2015, pentru a marca un deceniu de activitate al AFCN, aceste premii sunt acordate organizațiilor neguvernamentale în semn de recunoaștere a contribuției activității acestora la transformarea societății românești. Această nominalizare ne încîntă, cu atît mai mult cu lista nominalizărilor cuprinde asociații și proiecte cu o lungă tradiție în domeniul cultural-educațional.  Ceea ce, după a noastră părere, arată că nu am muncit degeaba la Telciu în ultimii ani. Prin urmare, un șir lung de mulțumiri celor care, în diferite moduri, au pus osul la treabă și/sau ne-au sprijinit.

România rurală postsocialistă: între reverie și exploatare. Apel pentru contribuții

Termen limită 15 decembrie 2017 pentru trimiterea propunerilor: un abstract/rezumat de maxim 500 cuvinte, 1 mai 2018 pentru trimiterea textului complet de 4000-5000 de cuvinte. Vă rugăm să trimiteți propunerile și eventualele întrebări la adresa de e-mail: modernitateruralitate@gmail.com.

România rurală postsocialistă

Culese din Telciu

“Culese din Telciu” este un program de activități culturale care aduce laolaltă tineri din localitate, un scriitor, o ilustratoare, un regizor de teatru, o dramaturgă/socioloagă, un regizor de film, un antropolog/istoric și un etnomuzicolog. Din această colaborare ce sprijină primele producții artistice autohtone rezultă o carte ilustrată pentru copii, un text de teatru și un scurtmetraj documentar în care tinerii, și comunitatea telceană în general, nu sunt doar obiectul unei priviri exterioare, ci și co-autori.
Programul, derulat de către Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale în perioada iulie – septembrie 2018, cuprinde de asemenea un turneu de prezentare a celor trei producții în orașele Cluj, Bistrița, Iași, Piatra-Neamț, Sibiu și București.

Prezentare carte (volum în lucru): „Oameni și Meserii ” – Vero Neacşu (ilustrații) & Vasile Ernu (text)

Cartea va cuprinde poveștile a trei oameni care practică trei meserii pe cale de dispariţie: Baciul, Moaşa şi Poştaşul (volumul se află încă în lucru).
Poveștile despre acești trei oameni deosebiți se adresează copiiilor, cărora le sunt astfel prezentate aceste meserii, odinioară indispensabile vieții în comunitate, care însă sunt tot mai rar întâlnite în zilele noastre. Cartea vorbește despre rolul acestor oameni în comunitate, despre caracterul, calităţile şi aptitudinile care sunt necesare pentru practicarea acestor meserii.

Spectacol lectură: „Primii bani” – Alexandra Voivozeanu (text) & Lorand Maxim (concept)

Textul spectacolului se bazează pe interviuri cu tineri din județul Bistrița-Năsăud și urmărește să dezvăluie relația lor incipientă cu munca.

Într-un context mereu incert, cu opțiuni limitate și vulnerabilizați în fața angajatorilor, patru tineri din ruralul românesc își povestesc experiențele de muncă și acțiunile de solidaritate împotriva abuzurilor, reflectând asupra rolului muncii în viața lor.

Film documentar (în lucru): „Telciu – muncă și distracții” – Vlad Petri (regizor), Valer Simion Cosma (cercetare istorică/antropologică) & Theodor Constantiniu (cercetare etnomuzicologică)

Scurtmetrajul documentar se bazează pe explorează aspectelor vieții rurale din perspectiva a trei coordonate: banii, munca și distracția.

Bazat pe elemente de cercetare istorică, antropologică și de etnomuzicologie, documentarul prezintă o serie de tablouri vivante din comuna Telciu – un spațiu unde urbanul și ruralul se intersectează, în care modernitatea și tradiția coabitează și modelează în grade diferite realitatea locală și viața sătenilor. Astfel, documentarul propune o alternativă la descrierile reducționiste și clișezate ale satului românesc postcomunist.

Despre Centru

Înființat în 2016, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale este un centru de cercetare interdisciplinară independent, cu rezidență rurală, care reunește cercetători din România și străinătate, preocupați de o largă paletă de subiecte și probleme subsecvente modernității și ruralității. Pe lîngă activitățile specifice muncilor de cercetare și diseminării rezultatelor, prin departamentul cultural-educațional, centrul inițiază și desfășoară o serie de activități educaționale pentru copiii și tinerii din mediul rural.