Bine ai venit!

Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale a luat ființă în 2016, și este un centru independent de cercetare interdisciplinară, probabil primul cu sediul și care activează preponderent în mediul rural din România, adică în comuna Telciu, județul Bistrița-Năsăud. Abordarea propusă de Centru este una decolonială și critică, ce consideră necesar dialogul și schimbul orizontal între mediul urban și cel rural, mediul academic și cel artistic, pentru reducerea decalajelor și inegalităților produse de o dezvoltare neuniformă și neincluzivă, a efectelor lor asupra comunităților rurale și nu numai. Împreună cu o perspectivă feministă și ecologistă, critica decolonialistă care constituie baza teoretică a Centrului ne determină să transpunem în proiectele și practicile noastre – implicit cele organizatorice – principii precum egalitatea de gen, incluziunea din perspectivă intersecțională, sustenabilitate, ecologia socială, atenția pentru relațiile contextuale de putere, și să avem constant o raportare critică la contextul material (inclusiv inegalitățile economice) și ideatic  global și local în care activăm.

 Proiectele noastre au caracter științifico-academic (Conferințele de vară de la Telciu, Școala de vară de la Telciu, proiecte editoriale), cultural-educațional (Buletin de Telciu, Telciu 2020, etc.), de cercetare și producție artistică (Culese din Telciu, Fabrici și uzine, Celule de bază, etc.), și vizează să incorporeze și perspectiva comunitară. Prin abordarea teoretică aleasă, implementarea proiectelor noastre, și în general practicile Centrului, dorim să explorăm alternativele posibile la discursul și practicile neocolonialiste, patriarhale, capitaliste și neoliberale care domină contextul românesc, precum și la nivel global, și care sunt normalizate în ciuda efectelor negative pe care le au și a inegalităților pe care le produc.

Noutăți

Atelier de jonglerie online cu Circus Fairies

În săptămâna 4 – 8 mai am vrut să vedem dacă putem reduce distanța socială prin joacă și, cu ocazia asta, să le facem o surpriză copiiilor din Telciu. Am pregătit astfel primul nostru atelier online: un atelier de jonglerie, alături de Circus Fairies, adică Ana Leoca și Andreea Roxana Bolovan, din Cluj. Iată cum a fost.

Decolonizarea revoluțiilor: mișcări sociale, spiritualități și comunalizare

Aceasta este tema celei de-a 9a ediții a Conferințelor de Vară de la Telciu. Puteți citi aici întregul apel pentru propuneri academice, iar termenul limită pentru a ne trimite rezumatul este 10 mai.

Sursele de finanțare ale proiectelor CSMLR din 2018

Ne dorim să fim cât mai transparenți cu privire la activitățile pe care le desfășurăm – ceea ce include și sursele noastre de finanțate! Prezentarea detaliază cum am reușit să acoperim bugetele celor 3 proiecte din această vară: Conferințele de vară de la Telciu/Telciu Summer Conferences, Culese din Telciu și Telciu Summer School/Școala de vară de la Telciu. O puteti viziona pe pagina noastra de facebook.

Află mai multe despre activitățile și planurile noastre citind acest interviu:

Adina Mocanu: Dragă Valer, mă tot gândeam de ceva vreme să stăm de taină despre ce se întâmplă la Telciu. Pentru că deja putem să vorbim de un “fenomen” (așa, în termeni moderni) la Telciu. Hai, spune-ne, cum a început această, să-i spunem, mișcare? Ce se întâmplă la Telciu? De ce tocmai acest loc?

Continuarea aici.

Au inceput inscrierile pentru editia a 3-a a Scolii de Vara de la Telciu

Ediția din 2018 a Școlii de Vară de la Telciu este dedicată formelor de muncă nelibere, precare sau neremunerate pe toată întinderea sistemului global capitalist. Pentru mai multe detalii, precum si informatii despre inscriere, va rugam vizitati noul site al Scolii de vara la adresa www.telciusummerschool.ro

Telciu Summer School 2017 nominalizată la Gala Premiilor AFCN.

Ajunsă la cea de-a 3 ediție, Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) a inclus pe lista proiectelor nominalizate în acest an „Școala de vară de la Telciu”, la secțiunea „Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public – se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.” Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie, 2018, de Ziua Culturii Naționale, la Institutul Francez din București.

Inițiate în 2015, pentru a marca un deceniu de activitate al AFCN, aceste premii sunt acordate organizațiilor neguvernamentale în semn de recunoaștere a contribuției activității acestora la transformarea societății românești. Această nominalizare ne încîntă, cu atît mai mult cu lista nominalizărilor cuprinde asociații și proiecte cu o lungă tradiție în domeniul cultural-educațional.  Ceea ce, după a noastră părere, arată că nu am muncit degeaba la Telciu în ultimii ani. Prin urmare, un șir lung de mulțumiri celor care, în diferite moduri, au pus osul la treabă și/sau ne-au sprijinit.

România rurală postsocialistă: între reverie și exploatare. Apel pentru contribuții

Termen limită 15 decembrie 2017 pentru trimiterea propunerilor: un abstract/rezumat de maxim 500 cuvinte, 1 mai 2018 pentru trimiterea textului complet de 4000-5000 de cuvinte. Vă rugăm să trimiteți propunerile și eventualele întrebări la adresa de e-mail: modernitateruralitate@gmail.com.

România rurală postsocialistă

Culese din Telciu

Culese din Telciu este un program de cercetare și creație artistică lansat în 2018 care aduce laolaltă localnici, tineri artiști/e și cercetători/e. Culese din Telciu se inspiră din viața telceană contemporană în realizarea de noi producții artistice care ulterior sunt itinerate prin țară.

Prin acest program ne propunem să contribuim deopotrivă la explorarea lumii rurale contemporane și la îmbogățirea patrimoniului cultural autohton prin producții artistice realizate în și inspirate din Telciu și comunele vecine. Programul constă în găzduirea la Telciu pe perioada verii a unor artiști/e și cercetători/e în vederea documentării și realizării unor creații artistice inspirate din realitatea rurală recentă.

Echipa:  Claudiu Lorand Maxim, Adina Marincea, Valer Simion Cosma, Laura Trocan.

 

Despre Centru

Înființat în 2016, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale este un centru de cercetare interdisciplinară independent, cu rezidență rurală, care reunește cercetători din România și străinătate, preocupați de o largă paletă de subiecte și probleme subsecvente modernității și ruralității. Pe lîngă activitățile specifice muncilor de cercetare și diseminării rezultatelor, prin departamentul cultural-educațional, centrul inițiază și desfășoară o serie de activități educaționale pentru copiii și tinerii din mediul rural.