Artişti rezidenţi 2019

  • Mădălina Brândușe (1987, Brașov) – actriţă

Este actriţă. A studiat doi ani Psihopedagogia la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţete Educaţiei
din cadrul Universităţii Bucureşti , între anii 2007 şi 2009. A absovit Facultatea de Arte, secţia
Actorie, în cadrul Universităţii Hyperion din Bucureşti, în anul 2012 si apoi a urmat timp de un
an cursurile Masteratului Politici, gen și minorități la SNSPA în 2017-2018.

În 2015 s-a alăturat echipei Platformei de Teatru Politic, proiect al Asociației O2G din Bucuresti, ce își propune să arhiveze, să documenteze și să dezbată, prin intermediul unor spectacole de teatru și ateliere, istorii marginalizate și ignorate adesea de sistemele politice şi economice.

 

  • Petro Ionescu (1988, Botoșani) – dramaturg

A fost membru al Teatrului 2.0 unde contribuie la realizarea spectacolului Rubik, în 2010, la Fabrica de Pensule din Cluj Napoca. Colaborează atât în țară cât și în Belgia cu regizori, textele ei fiind montate la Teatrul 74 din Târgu-Mureș, la Teatru FiX din Iași, la Reactor-de creație și experiment din Cluj-Napoca. În 2013 participă ca performer și dramaturg la un atelier de devised theatre susținut de regizorul belgian Armel Roussel, în cadrul proiectului european „Cities on Stage/ Villes en scene”. Continuă să lucreze folosind aceeași metodă de devised theatre împreună cu regizorul Raul Coldea și în următoarele spectacole la care semnează dramaturgia: Ce am ales să uit, Teatru FiX, Provizoriu, Nu cred că o să îmi treacă vreodată, În viitorul apropiat (regia Cristian Ban), Refugii sau via negativa, producții Reactor-de creație și experiment. În martie 2017, colaborează cu Fabrica de Pensule pentru spectacolul S.R.L. (Societate cu Răspundere Limitată), spectacol în regia lui Florin Caracala, iar în septembrie 2017 face spectacolul Miracolul de la Cluj, la Reactor de creație și experiment, alături de regizorul David Schwartz. În noiembrie 2017, colaborează cu asociația ARENA din București și cu spațiul Macaz, pentru a realiza spectacolul INEGAL, realizat alături de regizorul Raul Coldea.

Începând cu toamna anului 2015, Petro Ionescu începe să lucreze ca mediator cultural, facilitând ateliere pentru copiii din comunitatea Pata-Rât, în cadrul proiectului ROMEDIN, realizat de Fundația Desire pentru Deschidere și Reflecție Socială. În perioada aprilie 2016 – noiembrie 2017 continuă această activitate, realizând o altă serie de ateliere pentru copii în cadrul proiectului Pata-Cluj, în parteneriat cu asociația Reactor.
De asemenea, în toamna anului 2016, inițiază alături de regizorul Raul Coldea două programe de mediere culturală pentru publicul de teatru: un atelier de teatru comunitar (Reprezintă-ți comunitatea) și un atelier de familiarizare cu spațiile de teatru independent din Cluj-Napoca (Com’on to the independent theatre), ambele finanțate prin intermediul platformei Com’On Cluj!

  • Raul Coldea (1991, Brașov) – regizor

Este absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune, specializarea Regie de teatru, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, în promoția 2013. În timpul facultății participă la mai multe workshopuri: workshop de regie cu Bronwyn Tweddle (Cluj-Napoca), workshop de teatru documentar cu David Schwartz (Cluj-Napoca), workshop de ecleraj cu Lucian Moga (Cluj-Napoca), workshop de dramaturgie cu Gianina Cărbunariu (Arcalia, Jud. Bistrița Năsăud), worskhop de intervenție contestatară prin performance cu Ioana Păun, finalizat cu un performance care urmărea reacțiile oamenilor la abuzurile autorităților (Cluj-Napoca).

În vara anului 2015 participă la programul Erasmus + The Complete Freedom of Truth, care se desfășoară în Bosnia și Herțegovina. Acolo conduce în prima parte a programului ateliere de teatru pentru tineri, iar în a doua parte participă la atelierul de teatru al regizorului și universitarului britanic David Glass. De asemenea, facilitează dezbateri pentru întâlnirile World Wide Views Romania, pe tema schimbărilor climatice și ateliere de teatru pentru copii din zone defavorizate.

În septembrie 2015, tot alături de dramaturgul Petro Ionescu, are premiera spectacolului Nu cred că o să îmi treacă vreodată, la Reactor de creație și experiment,  cu care participă în festivalul RestArt – Satu-Mare și în cadrul platformei TROC – rețea de teatru educațional, la Sibiu, Teatrul Gong. În 2016 realizează la Reactor de creație și experiment alte două spectacole, Refugii (cu premiera în martie), spectacol care documentează problema persoanelor fără adăpost și a evacuărilor din Cluj-Napoca și via negativa (cu premiera în octombrie), în care tratează modul în care tehnologia influențează viața socială a oamenilor. În noiembrie 2017, colaborează cu asociația ARENA și spațiul Macaz, pentru a realiza spectacolul INEGAL, alături de dramaturgul Petro Ionescu. În mai 2018, regizează la Reactor spectacolul Body of defiance, după un text scris de Ana Cucu-Popescu.

  • Gabriela Herța (1967, Romuli) – învățătoare

Este profesoară cu o experiență de  33 de ani în învățământ, în mediul rural. Are experiență în didactica învățământului primar, predarea culturii civice la gimnaziu, consiliere psihopedagogică și în activități de integrare a copiilor cu cerințe educaționale speciale, precum și în management școlar.

Este persoana de contact și informatorul local în varii proiecte de jurnalism și cercetare centrate pe zona comunelor Romuli și Telciu, colaborând cu jurnaliști de la diverse publicații, printre care și Vice România.

  • Cristian Grecul (1993, Deva) – grafician, ilustrator

În perioada august-septembrie 2016 a fost voluntar în cadrul
proiectului ”Adoptă o casă la Roșia Montană” unde a participat la recondiționarea a două clădiri de patrimoniu.
În a doua jumătate a anului 2017 a fost implicat într-un proiect
organizat în cadrul Parcul Feroviarilor, alături de fundația AltArt, timp în care a avut rolul de a pregăti afișe, fluturași și un mini-ziar săptămânal intitulat ”Gazeta Feroviarilor”, gazetă a cărui concept, tehnoredactare și design le făcea, și în care a contribuit cu articole.
Este editor, tehnoredactor, grafician și ilustrator, precum și membru fondator al Editurii Pagini libere.

  • Ștefan Baghiu  (1992, Piatra Neamț) – poet și critic literar

Este asistent universitar și cercetător al Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu. În 2014 a absolvit programul de licență (Limbă și literatură română-franceză) la Facultatea de Litere a UBB Cluj-Napoca. În 2016 a absolvit studiile masterale din cadrul aceleiași facultăți (Studii literare românești). În prezent este doctorand al Facultății de Litere și Arte la ULBS, unde ocupă și postul de asistent universitar din octombrie 2017. Specializat în studiile literare de tip cantitativ, atât în context național cât și în paradigma World Literature, Ștefan Baghiu predă în cadrul Departamentului de Studii Romanice. Este, de asemenea, membru al Centrului de Studii Lingvistice, Literare și Culturale al facultății, prin care a desfășurat până în prezent câteva proiecte culturale de anvergură. A fost redactor al Revistei Cultura (București, 2016-2017), unde a coordonat o serie importantă de dosare tematice referitoare la fenomene culturale și literare din spațiul românesc.

Singurul său volum, Spre Sud, la Lăceni (publicat la editura Cartea Românească, sub contractul editurii Polirom, în 2013) a obținut următoarele premii naționale: Premiul „Mihai Eminescu” pentru Debut (București, ianuarie 2014), Premiul Tânărul Poet al Anului (București, ianuarie 2014), Premiul Revistei Observator Cultural pentru Debut (București, aprilie 2014), Premiul pentru Debut al Uniunii Scriitorilor din România (București, mai 2014).

  • Ionuț Sociu (1982, Botoșani) – teatrolog și jurnalist

A frecventat cenaclul Clubart de la Casa de Cultura a Sindicatelor din Botoșani. În 2007, i se acordă Premiul pentru teatrologie în cadrul Galei absolvenților Facultății de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale”,  pentru lucrarea de licență “Tadeusz Kantor – Amintiţi-vă totul, uitaţi totul!”.

Este co-fondator și editor al Gazetei de Artă Politică (GAP) până în 2016. Este reporter la www.scena9.ro. A publicat articole în Observatorul Cultural, Dilema Veche, Adevărul, Teatrul Azi, Cuvântul, precum și texte de non-ficțiune în antologii colective la Editura ART.

  • Andrei Șerban (1984, Iași) – actor, regizor

Este actor, trainer de actorie și regizor de teatru de etnie romă. A absolvit în anul 2007 Facultatea de Teatru, secţia Actorie, din cadrul U.N.A.T.C Bucureşti.
Din 2007 este colaborator al Asociaţiei O2G – iniţiativa Ofensiva Generozităţii, în cadrul căreia a participat, ca actor, dramaturg şi artist comunitar, la mai multe proiecte. Din 2016 este membru fondator al colectivului MACAZ Bar Teatru Coop, un spațiu în București dedicat artei politice contemporane.