Bine ai venit!

Bine ai venit la Centrul pentru Studierea modernității si a Lumii Rurale. Aici poți afla despre noi și despre proiectele noastre: Conferințele de vară de la Telciu și Școala de vară de la Telciu.

Dacă vrei mai multe informații, te rugăm să ne contactezi, ne bucurăm de prieteni noi.

Noutăți

Telciu Summer School 2017 nominalizată la Gala Premiilor AFCN.

 

Ajunsă la cea de-a 3 ediție, Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) a inclus pe lista proiectelor nominalizate în acest an „Școala de vară de la Telciu”, la secțiunea „Premiul pentru activare culturală în (relație cu) spațiul public – se acordă unei inițiative de activare a spațiului public care valorizează memoria colectivă și redefinește identitatea locului.” Evenimentul va avea loc în data de 15 ianuarie, 2018, de Ziua Culturii Naționale, la Institutul Francez din București.

Inițiate în 2015, pentru a marca un deceniu de activitate al AFCN, aceste premii sunt acordate organizațiilor neguvernamentale în semn de recunoaștere a contribuției activității acestora la transformarea societății românești. Această nominalizare ne încîntă, cu atît mai mult cu lista nominalizărilor cuprinde asociații și proiecte cu o lungă tradiție în domeniul cultural-educațional.  Ceea ce, după a noastră părere, arată că nu am muncit degeaba la Telciu în ultimii ani. Prin urmare, un șir lung de mulțumiri celor care, în diferite moduri, au pus osul la treabă și/sau ne-au sprijinit.

România rurală postsocialistă: între reverie și exploatare
Apel pentru contribuții

Termen limită 15 decembrie 2017 pentru trimiterea propunerilor: un abstract/rezumat de maxim 500 cuvinte, 1 mai 2018 pentru trimiterea textului complet de 4000-5000 de cuvinte. Vă rugăm să trimiteți propunerile și eventualele întrebări la adresa de e-mail: modernitateruralitate@gmail.com.

România rurală postsocialistă

Despre Centru

Înființat în 2016, Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale este un centru de cercetare interdisciplinară independent, cu rezidență rurală, care reunește cercetători din România și străinătate, preocupați de o largă paletă de subiecte și probleme subsecvente modernității și ruralității.

Membrii

Valer Simion Cosma (n. 1986, în Telciu) este doctor în istorie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, cu o teză despre rolul preoților în lumea țărănească ardeleană a secolului al XIX-lea. Timp de doi ani (2015-2017), a fost cercetător în cadrul proiectului “East-West”. Vernacular religion on the boundary of Eastern and Western Chritianity: continuity, changes and interactions ((Seventh Framework Programme – ”Ideas” Specific programme – European Research Council) găzduit de Institutul Etnografic al Academiei Maghiare de Științe din Budapesta, Ungaria. Este fondator al Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale (2016), a Conferințelor de vară de la Telciu (2012) și al Școlii de vară de la Telciu (2016). A coordonat trei volume rezultate din primele ediții ale Conferințelor de vară de la Telciu și a publicat o serie de studii în volume colective și reviste de specialitate din România și străinătate. Preocupările sale vizează modernizarea lumii rurale, istoria și sociologia elitelor rurale, religiozitatea țărănească, religia vernaculară și raporturile dintre modernitate/colonialitate și religie în Europa de Est, economia politică, naționalismul, populismul și clientelismul politic. În paralel cu activitatea academică, a contribuit la documentarea și realizarea unor filme documentare (Disco is Dead, 2017, regia Alina Manolache) și performance-uri artistice (ÜBUNG IN TRAUER/EXERCISE IN MOURNING by Maria Magdalena Ludewig & Guests, at Kampnagel – Internationales Zentrum für Schönere Künste, Hamburg, 2017) despre lumea rurală contemporană. În 2017, alături de Ágota Ábrán, a coordonat numărul ”Lumea Rurală Postsocialistă”, al Gazetei de Artă Politică.

Manuela Boatcă este profesoară de macro-sociologie la Universitatea Albert-Ludwigs din Freiburg, Germania. A fost visiting-profesor la IUPERJ, Rio de Janeiro în 2007/08 și profesoară de sociologia inegalităților globale la Institutul Latino-American al Universității Freie din Berlin, Germania. Studiile sale asupra sistemelor-lume, perspectivelor postcoloniale și decoloniale, genul în modernitate/colonialitate și geopolitica cunoașterii în Europa de Est și America Latină au fost publicate în ournal of World-Systems Research, Cultural Studies, South Atlantic Quarterly, Political Power and Social Theory, Berliner Journal für Soziologie, Österreichische Zeitschrift für Soziologie, Zeitschrift für Weltgeschichte and Theory, Culture and Society. Este autoarea lucrării „Global Inequalities beyond Occidentalism”, Ashgate 2015 (Routledge 2016) și co-editoare (alături de E. Gutiérrez Rodríguez și S. Costa) a volumului „Decolonizing European Sociology. Transdisciplinary Approaches”, Ashgate 2010 și a „Handbuch Entwicklungsforschung” (cu K. Fischer și G. Hauck), Springer 2015. Fondatoare a Școlii de vară de la Telciu și profesoară în cadrul acesteia.

Alina Branda este conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Studii Europene a Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, unde ţine cursuri şi prelegeri din domeniul Antropologiei culturale, Etnologiei europene sau cu privire la etnicitate şi relaţii interetnice, multiculturalism, pluralism cultural etc. Între 2008 şi 2012 activitatea academică este completată cu cea manager în cadrulInstitutului de Studii Inter şi Multiculturale al Universităţii Babeş-Bolyai. Este beneficiara a numeroase burse şi stadii de cercetare în străinătate şi are o bogată activitate academică materializată în studii, participări la conferinţe şi simpozionane, proiecte de cercetare etc. Este membru al unor societăţi naţionale şi internaţionale: Societatea Internaţională de Folclor şi Etnologie; Asociaţia pentru Antropologia din sud-estul Europei; Societatea Română pentru Antropologie Culturală; Asociaţia Europeană pentru Antropologie Socială.

Ion Matei Costinescu este doctorand al Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității București. Domeniile sale de interes include istoria Europei de Sud-Est, problematica modernității/modernizării, istoria biopoliticii, precum și a naționalismului în perspectivă comparată. Publicațiile sale includ articole în Sfera Politicii și Sociologie Românească. În prezent lucrează la o teză ce analizează elaborarea şi implementarea instituţională al unei modernităţi alternative, semi-peripferică şi rurală de către Școala Sociologică de la București în perioada interbelică.

Ovidiu Ţichindeleanu (b.1976). Filosof, traducător şi teoretician al culturii. Scrie despre teoria critică socială, gîndirea decolonială, noi materialisme, internaţionalism, Europa de Est şi istoria culturală a postcomunismului. Studii de filosofie la Cluj-Napoca, Strasbourg şi Binghamton, NY. Doctor în filosofie, Universitatea Binghamton, NY (2009). Redactor al revistei bianuale de teorie critică şi artă contemporană IDEA artă + societate şi coordonator de colecţii al Editurii IDEA, Cluj. Co-fondator şi redactor al revistei independente Philosophy & Stuff (1997-2000). Co-fondator al platformelor independente Indymedia Romania (2004), CriticAtac.ro (2010) şi LeftEast International (2012). Fost membru al grupului de lucru pentru integrarea ţărilor din Europa Centrală şi de Est în Forumul Social European (2006); organizator al Iniţiativei Europa de Est – Sudul Global (FSM Tunis 2013). Membru în consiliul director al El Taller International, un ONG internaţional dedicat conceperii şi organizării unor forme non-vindicative de justiţie socială, precum Curţile Internaţionale ale Femeilor. Din 2012 predă la Şcoala Decolonială, Roosevelt Institute, Middelburg, Olanda, iar din 2016 este membru fondator și profesor la Școala de vară de la Telciu. Traducător în română a unor cărţi de Silvia Federici, Sylvia Marcos, Walter Mignolo, Arturo Escobar, Immanuel Wallerstein, Ivan Illich, Giles Deleuze, Peter Sloterdijk. Autor al Romanian Revolution Televised (with K. Petrovszky, IDEA, 2008); co-editor of The Anticommunist Ilussion (Cartier 2008). În 2016 a publicat la editura Idea „Contracultură. Rudimente de filosofie critică”.

Ágota Ábrán, născută la Târgu Mureș, este doctorandă din 2013 la Universitatea din Aberdeen, Scoția, Marea Britanie, la Facultatea de Antropologie Socială, de unde și-a primit și diploma de master. Tema ei de cercetare urmărește procesului prin care plantele devin medicinale în România, axându-se pe domeniul de comodificare, studii de evaluare, antropologie medicală și depășirea dihotomiilor carteziene dintre social și natural.

Theodor Constantiniu (n. 1986) este doctorand al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca. Cu o formare inițială de instrumentist, își dedică studiile post-universitare studiilor teoretice (muzicologie și etnomuzicologie). În prezent încearcă să mențină un echilibru fragil între cercetarea științifică (muzicologie computațională), cea umanistă (contextul social și politic al dezvoltării etnomuzicologiei românești) și sporadicele ocazii în care apare în calitate de interpret (jazz/muzică improvizată). În calitate de critic muzical, scrie pentru reviste culturale precum Tribuna, Steaua sau Cultura, iar despre scena de jazz românească scrie pe un blog dedicat acesteia (jazzdeadreptu.wordpress.com). Semnează texte de diferite facturi pe blogul Liga Oamenilor de Cultură Bonțideni încă de la apariația acestuia. De-a lungul timpului, a participat la mai multe conferințe naționale și internaționale, iar o parte din rezultatele cercetărilor sale au fost publicate în diverse reviste de specialitate și volume colective.

Bogdan Vătavu (n. 1986) este bibliotecar al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai. Interesele mele academice vizează istoria socială în general, cu un accent crescut pe istoria infracţionalităţii. Am publicat câteva articole în reviste de specialitate pe teme ce privesc haiducia şi brigandajul din ţările române în epoca modernă timpurie şi pregătesc o teză de doctorat pe acelaşi subiect.

Norbert Petrovici  este lector universitar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Domeniile sale de interes sunt teoria socială, sociologia urbană/rurală, planificarea urbană, studiile de gen, antropologia socială, planificarea spațiului și dezvoltarea sustenabilă.

 

 

 

Cornel Ban este autorul a zece articole peer-reviewed cu privire la strategiile politicilor economice în sud-estul Europei, Eurpoa de Est şi America Latină, experţi şi politică economică, politica recomandărilor fiscale ale FMI şi managementul crizei fiscale europene. Cea mai recentă carte a sa a fost publicată de către Oxford University Press şi tratează problemele rezistenţei crizei şi adaptării locale ale paradigmelor economice globale în Spania şi România. Dr. Ban a co-editat numere speciale cu privire la FMI, ţările BRICS şi finanţele din umbră pentru reviste proeminente precum Review of International Political Economy, Journal of Common Market and Governance. A predat pînă de curînd la Universitatea Boston, unde a deţinut şi calitatea de co-director al Global Economic Governance Initiative. În prezent predă Economie Internațională la City University din Londra (UK) și este viziting professor la Școala de Business din Copenhaga (Danemarca) Dr. Ban s-a născut şi a crescut la câţiva kilometri depărtare de Telciu.

Despre Scoala de vară de la Telciu

Apărută în 2016, Școala de vară de la Telciu este un demers educațional inovativ, inițiat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale din Telciu, ca o dezvoltare și completare firească a conferințelor internaționale organizate în satul transilvănean Telciu începînd cu 2012. Școala de vară se desfășoară în afara campusurilor urbane, într-un sat așezat în vecinătatea Maramureșului, pe Valea Sălăuței, fiind parte a „Țării Năsăudului”. Ambele regiuni rurale au identități istorice și etnografice complexe datorită caracterului multietnic, multicultural și multiconfesional. De asemenea, ele au internalizat de-a lungul timpului diferite procese de modernizare și subdezvoltare, urbanizare și ruralizare, înrădăcinare și dezrădăcinare, de la proiectele de militarizare a zonei de către administrația imperială habsburgică, pînă la amplele și multiplele efecte produse de migrația transnațională din anii postsocialismului.

Viziunea Școlii de vară de la Telciu țintește crearea unui loc convivial de întâlnire între universitari, artiști, teoreticieni, practicieni, activiști, studenți, elevi din școlile/liceele locale, tineri și adulți din localitate și din apropiere. Obiectivul nostru este astfel, realizarea unor discuții relevante pentru viața de zi cu zi despre procesele sociale, politice, culturale și istorice din România și din context regional și global. Aceasta se dorește un loc și un timp de întâlnire dintre gândirea decolonială, studiile postcoloniale și postsocialiste, și istoriile locale, care facilitează eforturile necesare pentru o reconstrucție socială, culturală și economică de la bază. Asumînd aceste direcții, școala de vară pune accent pe importanța cunoașterii și activității locale simultan sau în raport de rezistență cu procesele globale ale puterilor politice, sociale și economice care au format asimetriile sistemului capitalist atât la nivel global, cât și local. Astfel, această inițiativă subliniază rolul și poziția ruralității în crearea lumii contemporane și propune o schimbare de accent dinspre proiectele metropolitane de dezvoltare rurală, înspre abordări care văd în lumea rurală, în primul rând comunități cu dreptul la un trai demn care reprezintă un izvor de dezvoltare socio-economică și culturală, nu numai un tărîm al resurselor (resurse naturale, forță de muncă etc.) și/sau al escapismului.

Școala de vară de la Telciu este ancorată într-o varietate de domenii academice, precum istoria, antropologia, sociologia, filosofia, economia politică și științele politice, după cum reiese atît din cursurile și atelierele propuse în fiecare an, cît și din specializările participanților (cursanți și profesori, deopotrivă). În același timp, școala de vară cuprinde și o serie de activități în comunitate, menite să aducă împreună oaspeții și localnicii într-un exercițiu/efort de învățare cu dublu sens. Timp de 8 zile, cursurile și atelierele academice sunt dublate/completate de ateliere dedicate elevilor din localitate și din localitățile vecine (teatru, introducere în film documentar, modelaj în lut, pictură murală, desen narativ); spectacole de teatru politic, urmate de discuții ale artiștilor implicați cu localnicii și cursanții oaspeți; proiecții de filme artistice și documentare urmate de discuții; proiecții de filme pentru copii; lansări de carte și reviste; întîlniri cu scriitori/teoreticieni contemporani; drumeții prin împrejurimi asezonate cu povești locale; petreceri în discoteca satului; și explorări ale gastronomiei locale. Mai mult, începînd cu ediția din 2017, școala de vară cuprinde și o rezidență de o lună și jumătate, de care beneficiază doi artiști angajați într-un proiect de educație prin artă adresat elevilor din localitate și din localitățile vecine. Pentru că activitățile reunesc participanți din mai multe țări, începînd cu anul 2017, cu ajutorul prietenilor de la colectivul Acasă din Cluj și al voluntarilor noștri, asigurăm traducere celor doritori (traducere în cască sau subtitrare) din și în limbile română, engleză și spaniolă.

Școala de vară de la Telciu reprezintă un efort colectiv de depășire a superficialității și autosuficienței educate – cu privire la ceea ce înseamnă lumea rurală dincolo de diferitele narative și reprezentări – , precum și o încercare de dezamorsare a unora dintre multiplele fracturi și tensiuni care antagonizează societatea autohtonă. Intersectînd lumea universitară și lumea artiștilor cu lumea rurală contemporană, școala de vară crează un cadru bazat pe respect față de celălalt și cultura sa, deschiderea către dialog, solidaritatea, toleranța, dorința de cunoaștere și învățare și respingerea oricărei forme de discriminare (de clasă, rasă, gen, vîrstă, etnie/naționalitate, religie/confesiune, educație sau orientare sexuală). În plan internațional, Școala de vară de la Telciu propune o direcție alternativă de racordare a mediului universitar-cultural-politic autohton la dezbaterile academice, politice și culturale relevante. Pentru cursanții din afara țării, pe lîngă cursurile care nu se limitează doar la contextul românesc sau european, aceasta reprezintă și o oportunitate inedită de explorare și înțelegere a Europei de Est, a istoriilor și moștenirilor sale, în context regional și global.

Un alt aspect care particularizează Școala de vară de la Telciu, ține de costurile implicate. În contextul în care evenimente asemănătoare, în special din marile centre universitare europene, implică taxe prohibitive pentru o bună parte dintre posibilii cursanți, mai ales pentru cei din Sudul Global (în care includem și Europa de Est) la care se adaugă costuri ridicate cu cazarea și mesele, ne-am propus din start să creăm o școală cît mai accesibilă sub acest aspect. Datorită sprijinului financiar primit din partea autorităților locale și județene, la care se pot adăuga fondurile obținute prin depunerea de proiecte la diferite instituții autohtone finanțatoare de proiecte culturale și donații/sponsorizări, avem posibilitatea să percepem taxe foarte mici pentru participanții din afara localității și județului: 100 de lei (25 euro) pentru cursanții români, 50 de euro pentru cursanții din țările cu salariul minim sub 1000 de euro/lună și 100 de euro pentru cei din țările cu salariul minim peste 1000 de euro/lună. La acestea se adaugă posibilitatea cazării gratis la cort, într-un camping pus la dispoziție de administrația locală sau se poate închiria o cameră în casele localnicilor, la prețuri sub cele solicitate de pensiunile din localitate. De asemenea, pentru mese se oferă tarife speciale de către restaurantele din localitate, partenere în proiectul nostru. Mai multe detalii despre aceste aspecte, în anunțul publicat cu ocazia fiecărei ediții.

 

Școala de vară de la Telciu, ediția a 2-a
(De)Localizând Europa: Estul, Celălalt și Ruralul

credit: Zoli Mihály / Illustration & Artefacts

13-20 August 2017

Apel pentru înscrieri

Ediția din acest an a Școlii de vară de la Telciu se concentrează asupra poziționalității istorice, sociale și economice a periferiei și ruralității, în contextul ideii unei Europe în schimbare. Ce istorii diferite pot confrunta valurile recente ale izolaționismului și protecționismului, creșterea Europei etno-naționaliste și a ideilor polarizatoare ca „Europa cu două viteze”, precum și intruziunea continuă asupra bunurilor comune, resurselor naturale și economiilor de subzistență? Cum redefinesc „Estul”, „Sudul” și „Ceilalții” Europei, inclusiv ceilalții ei interni și coloniali, sensul Europei? Școala de vară de la Telciu este interesată în a prioritiza și a documenta diferitele răspunsuri ale istoriilor locale date modelelor globale, moștenirilor imperiale și planurilor de stat, conectând localitatea Telciu cu proiecte semnificative de modernizare și istoriile regionale și internaționale ale participanților la această ediție.

Trei motive interconectate articulează premisele pentru ca Telciu să ofere o continuare critică: „…pentru a înlocui idea unei singure și adevărate Europe – și anume eroică – care a creat multiple modernități în întreaga lume, cu ideea unor  multiple Europe, a căror contribuții culturale, politice și economice la civilizația Europeană au intrat în mod disproporționat în definiția modernității occidentale specifice” (Boatcă).

„Experiența istorică a socialismului real, căderea regimurilor socialiste și tranziția postcomunistă compun o istorie radicală a transformării și o deschidere totală a paradigmelor radical diferite și așa o închidere rapidă a posibilităților, încât în lumina ei, desfășurarea lentă a crizei și tranziției lumii poate fi văzută ca un teren imens de oportunități” (Țichindeleanu)

„Trebuie să ne gândim la cum să schimbăm lumea noastră mică și comună, astfel încât să putem renunța în final la dihotomia aparent veșnică dintre Asemănător și Celălalt și să creăm un spațiu în care să nu mai existe Ceilalți, să nu mai existe oameni respinși de istorie sau forțați să alerge cu înverșunare după trenul modernității fără speranță de reușită. Intersecția experiențelor și sensibilităților populațiilor postcoloniale și postsocialiste trebuie să ne conducă în mod ideal la următorul pas al construirii unor coaliții și solidarități pentru ca zbuciumul nostru comun să îndeplinească și să dea naștere la această utopie deschisă. Și încă putem încerca s-o realizăm” (Tlostanova).

Școala de vară de la Telciu se adresează tuturor celor interesați de problematicile abordate și de activitățile cuprinse în program, indiferent de vîrstă sau studii.


Taxa de participare

accesul este gratuit pentru cursanții din România și Republica Moldova.
50 de euro pentru cursanții din afara Uniunii Europene și din țările membre ale UE cu venitul minim garantat sub 500 de euro pe lună.

100 de euro pentru cursanții din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii.

Înscrierea asigură

Accesul la toate activitățiile.
Se asigură loc de campare, cu acces la WC și duș. Gratuit.
Se intermediază cazarea la săteni în limita locurilor disponibile.
Beneficiază de reducere la restaurantul ”Hovrea”, 3 mese pe zi costînd 30 lei/aproximativ 7 euro (25 lei/zi fără mic dejun).

Înscrierile se fac pînă în data de 1 August 2017, detalii aici:

Înscrieri